Pekin’de bulunan bir güzellik salonu, yapay bir topoğrafya ile biçimlendirilmiş. Archstudio tarafından gerçekleştirilen tasarımda, mekan eğimli yüzeylerle bölümlerine ayrılıyor.

Kullanıcılarına farklı ve eğlenceli bir mekansal deneyim sunma amacıyla ortaya çıkan projede yapay tepeler mekanı şekillendiren temel dinamik olarak işliyor. İşlevlerine göre çeşitli büyüklüklerde bölümlere ayrılan mekanda bölümler, salonun ön cephesinden derinlere doğru gidildikçe yükselen bu yüzeylerle özelleşiyor. Mimarlar salonda oluşturdukları bu yapay tepeler ve bölümler için “mağara” benzetmesi yapıyorlar.

img_4_1500432468_0838157e2ddb9acb31b9c6d401dfb6b5

Yüzeylerin yükseklikleri mekanların mahremiyet ihtiyacına göre artıp azalıyor. Örneğin manikür alanı iki ya da üç koltuk ve daha alçak yüzeylerle gruplandırılırken güzellik bölgesi gizliliği sağlamak için nispeten kapalı kurgulanmış. Bölümler arasındaki boşluklar ise depolama birimleri olarak kullanılıyor.

img_3_1500432468_e745bd4a51a8394642ca3001a8c7c070

Paslanmaz çelik plakadan oluşturulan eğimli yüzeyler mekan içinde gri tonunun sert bir şekilde vurgulanmasını sağlıyor. Bu sertliği karşılamak için zemin kaplaması olarak yine gri tonlarında dokulu bir halı tercih edilmiş. Tavan ise tümüyle aydınlık bir yüzey olarak ele alınmış ve dolaylı ışık kaynakları ile parlatılmış.

img_6_1500432468_568628e0d993b1973adc718237da6e93

Fotoğraflar: © Jin Weiqi