Peter Marino Architects’in Güney Kore’de gerçekleştirdiği mağaza tasarımı, yapılı çevrenin kakofonik mimari tarzına karşı dururken topoğrafyaya uyum sağlıyor.

Seul’da bulunan Boontheshop mağazasının ana binası, yedi katta toplam 55.000 metrekarelik alana yayılıyor. Sade bir mimari dille kurgulanan yapı, farklı açılarla konumlanan iki ayrı kütlenin birleşimindeki uyumla, güçlü bir karakter sergiliyor. Köşe parsele yerleşen mağaza aynı zamanda tasarımda zorlayacak nitelikte, dik bir yamaç üzerine kuruluyor.

2

Tasarımda yaya deneyimini iyileştirmek, öncelikli olarak ele alınan konulardan biri olmuş. Arazideki çekme mesafeleri, aslen dar olan sokak boyunca mekanı rahatlatmak için yeniden değerlendirilmiş ve cephe boyunca mikro-meydanlar kurgulanmış. Bu sayede yapının çevresiyle kurduğu ilişki kuvvetlendirilmiş.

İki ayrı kütle arasındaki bağlantıyı hem görsel hem de fiziksel olarak kuvvetlendirmek ve yapının bir bütün olarak algılanmasını sağlamak için iki ayrı cam köprü tasarlanmış. Yapının kütlesel kurgusunun, markanın yenilikçi yaklaşımıyla paralellik göstermesi, tasarımda özellikle vurgulanmış. Yapıda yerin altında kalan dört katlı bölüm sergi salonlarına, galerilere ve otoparka ayrılırken üst katlarda satış birimleri, kafeler ve restoranlar yer alıyor. Yapının en üst kotunda yer alan yeşil teraslar da kent manzarasına açılıyor.

3

Fotoğraflar: © Yunsuk Shim, Peter Marino