Kuveyt’te bulunan Hisham A. Alsager Kardiyoloji Merkezi, vücudun anatomik yapısından esinlenilerek tasarlanmış. Kütlenin yerleşimi ve malzeme seçimleri merkezi, soğuk ve kasvetli hastane ortamından sıyırmak için bilinçli bir şekilde gerçekleştirilmiş.

AGI Architects tarafından tasarlanan kardiyoloji hastanesi, hastalarına uzun süreli hizmet veren bir rehabilitasyon merkezi olarak işliyor. Sağlık yapılarında hastaların psikolojik olarak da konforlu hissetmelerinin önemli bir etken olduğunu vurgulayan mimarlar, binanın tasarım kurgusunu bu doğrultuda oluşturmuşlar. Yapıyı her türlü olumsuz çağrışımdan uzaklaştırmak ve pozitif bir mekan kurgulamak ana tasarım kriteri olarak vurgulanıyor. Böylelikle bina, bünyesinde sosyal aktivitelerin gerçekleşeceği bir alan olarak ele alınmış.

2

Hastaların yapıda ilk karşılaştıkları ve ilk izlenimi de oluşturan cephe, malzeme ve seçimi ve kütlesel algı anlamında özenle kurgulanmış. İşlevin kendini formda okuttuğu yaklaşımı reddedilmiş ve yapının formu sosyal donatılara benzer bir yaklaşımla oluşturulmuş. Kuveyt’in iklim özellikleri göz önüne alınarak doğal taşla kaplanan cephede kırmızı renkli panellerle vurgulanan iki geniş açıklık da girişi tanımlıyor.

Kütlenin yerleşim planı da insan vücudunun anatomik yapısından esinlenerek kurgulanmış. Kalp nasıl ki insanın merkezi organı ve canlılığının kaynağıysa binadaki avlu da ışığın ve dolaşımın merkezini oluşturuyor. Yapının sirkülasyonunun bu merkezi avlu etrafında şekillenmesi sayesinde hastaların odalarından tedavi alanlarına giderken mekanı deneyimlemeleri sağlanmış. Aynı zamanda odaların avluya bakmasıyla yapı ışıktan da etkin bir şekilde faydalanmış oluyor.

AGI_CARDIAC_CLINIC_P_KUWAIT_091015_0000

Fotoğraflar: © Nelson Garrido