Nikken Sekkei’nin tasarladığı Tohogakuen Müzik Okulu, müzisyenlerin farklı akustik ihtiyaçlarına cevap verecek mekansal çeşitliliği sağlayan bir kurguya sahip.

Tokyo’da inşa edilen müzik okulu, bir koridor boyunca sıralanan sınıflardan oluşan geleneksel okul tipolojisini reddederek mekansal farklılıkları mümkün kılan bir kurguyla tasarlanmış. Öğrencilerin farklı akustik koşullarda çalışabilmek için koridor ve merdivenlerde prova yaptıkları gözlenmiş. Okulun kurgusu da bu ihtiyaca cevap verecek şekilde oluşturulmuş. Farklı boyutlara sahip derslikler, tarihi kent dokusunu andıran bir örüntüyle yerleştirilmiş. Böylece koridorları daralıp genişleyen; yer yer iç avlular oluşturan bir düzen elde edilmiş.

2

Tasarımda öne çıkan bir diğer önemli unsursa yalıtılmış mekanlar yerine müzisyenlerin beraber çalışmasını kolaylaştıracak ve görsel etkileşimi kuvvetlendirecek alanlar kurgulanması olmuş. Bu sayede genellikle kapalı bir kutu gibi işleyen müzik okulunun tamamen farklı ve “açık” bir şekilde çalışması sağlanmış. Müzisyenler arasındaki birlik, mekansal olarak teşvik edilirken okul farklı alanlarla beslenen ve yaşayan bir yer haline gelmiş.

Mimari elemanlar da akustik performans göz önüne alınarak tasarlanmış. Yüksek kirişler ve kirişler arasındaki mesafeler derslik ve koridorları farklılaştırıyor. Buna ek olarak koridora taşan ve tekdüzeliği kıran dersliklerin cam duvarları, akustik çeşitlilik yaratırken görsel sürekliliği de sağlıyor.

3

Fotoğraflar: © Harunori Noda