Eleena Jamil mimarlık ofisinin Kuala Lumpur’da tasarladığı bambu oyun evi sürdürülebilir bir kamusal alan oluşturuyor.

Kuala Lumpur’un en eski ve pitoresk parklarından biri olan Perdana Botanik Bahçeleri içinde tasarlanmış oyun evi, Malezya’da bambunun çağdaş yapılardaki kullanımının nadir örneklerinden biri olarak tanımlanıyor. Bambu Pavyonu; şehir merkezinde yer alan parkın ortasında uzanan geniş bir gölde, küçük bir ada üzerinde yer alıyor. Tasarımda çağdaş binalarda nadiren kullanılan bambunun sürdürülebilir bir yapı malzemesi olarak potansiyeli araştırılıyor.

Bamboo Playhouse

Farklı kotlarda kare platformların göl kenarında konumlandırılmasıyla kamusal bir üst örtü olarak işleyen pavyon, ilhamını yerel mimarlıktan alıyor. Köy ve kırsal alanlarda kullanılan bu yapı türüne “wakaf” adı veriliyor. Kendiliğinden ayakta duran bir strüktür olarak yorumlanabilecek pavyon, toplumun her kesimine açık bir alan işlevi görüyor. Bu oyun alanı, wakaf’ların çeşitli biçimlerde bir araya gelmesiyle yeşille botanik bahçelerinin birleştiği bir strüktür halini alıyor. Bu strüktürün mekansal olarak tanımsızlığıysa, kullanım için yeni fırsatlar, işgal edilecek yeni alanlar sunuyor.

Bamboo Playhouse

Tasarımın başka bir odak noktasıysa sürdürülebilir malzeme kullanımı.  Oyun evi sürdürülebilir bambu malzemesiyle botanik parkı içinde bir uyum yakalıyor. 31 adet eşit kare platformdan oluşan sistem, rastlantısal yüksekliklerle farklılık oluşturularak inşa edildiği için üçüncü boyutta sağlanan hareket, oyun oynamak için oldukça ideal bir kurgu sağlıyor. Platformların merkezinden yükselen bambu kolonlar üst örtü taşıyıcısı olarak işlev görüyor ve ağaç ev hissini kuvvetlendiriyor. Tüm bu elemanlar mekanı daha keyifli kılmak için uyum içerisinde çalışıyor.

Fotoğraflar: © Marc Tey Photography