Junta Ishigami, çok katlı bir yapının içine yerleşen bir çocuk yuvasını bulutlardan esinlenerek tasarlamış.

Japonya’nın Atsugi kentinde ofis binası olarak inşa edilen bir binanın yedinci katının bir çocuk yuvasına dönüştürülmesi kararlaştırılmış. Minimal tasarımlarıyla dikkat çeken mimar Junya Ishigami de yuvanın iç mekan tasarımını gerçekleştirmiş. Ishigami’nin, bulutlardan esinlenerek yarattığı bu mekanın bölünerek ele alınması projenin en güçlü tarafını oluşturuyor. Her zaman bulutlara bakmaktan keyif aldığını belirten mimar, bulutların kendine has ve sürekli değişen biçimlerinden etkilenmiş. Bu doğrultuda Ishigami, her koşulda yumuşak bir görünüme sahip beyaz bulutların bir araya gelişlerinde ortaya çıkan uyumun mekansal karşılığını aramış. Atmosfer olaylarıyla ortaya çıkan bu oluşumların mimarlık pratiği içindeki yerini sorgulamış.

2

Çocuklar için cezbedici bir ortam kurgulamak isteyen mimar, tasarladığı bulut biçimindeki bölücüleri mevcut kolonlar arasına yerleştirmiş. 2200 metrekarelik alana sahip çocuk yuvasında her kolonun arasına birbirinden farklı biçimlerde özel olarak çizilen bu bulut şekilleri kimi zaman bir mekanı diğerinden tamamen ayırırken kimi zaman da üzerindeki boşluklarla mekanlar arasında geçişi sağlıyor. Bazı boşluklar sadece çocukların geçebileceği ölçülerde tasarlanmış. Mekanı bu şekilde bölme ve kullanma fikri sayesinde, başka hiçbir elemana ihtiyaç duymadan tüm alanı bir oyun parkuruna dönüştürüyor. Brüt beton bulutlar ahşap zemin kaplamasıyla bir arada kullanılmasıyla da çocuklar için sıcak ve doğal bir mekan oluşturulmuş.

1

Fotoğraflar: © Edmund Sumner