Japon Mamiya Shinichi tasarım ofisi, kendi çalışma alanlarını kendileri tasarlayıp inşa ederken çalışanların birbirleriyle iletişim halinde olabilecekleri dinamik ve ferah bir ortam yaratmak istemiş. 

Japonya’nın Nagoya kentinde yer alan mevcut bir yapının dönüşümünde, dinamik ve yaratıcı işler üreten ekip kendine özgü bir çalışma alanı oluşturmuş. Dışarıdan üç katlı sade bir bina olarak algılanan ofiste yapının içi, döşemeler de dahil olmak üzere, tümüyle boşaltılmış. Boş kabuğun içine yerleştirilen 30 ahşap sütuna bağlı farklı kotlar oluşturulmuş. “Sütun korusu” olarak anılan yapıda tüm ahşap sütunlar mekan içinde net bir şekilde okunabiliyor.

2

Dört ayrı kot barındıran bu yerleşim şeması, çalışanların kendi çalışma alanlarını oluşturmasında, ortak alanların birbirinden ayrışmasında ve farklı mekansal özellikler içeren bölümler yaratmada esneklik sağlıyor. Alışılageldik kat planlarına karşı kullanışlı bir alternatif sunuyor. Planlamada sağlanan esneklik yapı kabuğunda takip edilmemiş. Binanın tüm pencereleri her kata son derece rasyonel bir şekilde yerleştirilmiş. Ancak pencerelerin bu şekildeki dağılımı, gün ışığından etkin faydalanmayı sağlıyor.

12_office_2

Mekanın en alt katından tavanına kadar uzanan ahşap sütunlar döşemeleri taşırken sütunlar arasında oluşturulan raflar sayesinde yapı, ek mobilyalara ihtiyaç kalmadan büyük bir kitaplık haline gelmiş. İç mekana dağılan sütunlar ormana benzer bir ortam yaratarak çalışanlar için sıcak ve rahat bir çalışma ortamı oluşturuyor.

0_office01

Fotoğraflar: © Toshiyuki Yano