Vietnam’ın başkenti Hanoi’de eski bir evi bitkilerle kaplı bir ofise dönüştüren Studio 102, yapıyı açık bir plan kurgusuyla yeniden düzenledi.

Hanoi’de tamamlanmadan terk edilen bir ikiz evi alan peyzaj firması Mein Garten, binanın yeni ofisleri için yeniden düzenlenmesini talep etmiş. Studio 102’nin gerçekleştirdiği tasarımda mevcut yapı kabuğunun içinde ofisin farklı işlevlerine cevap verecek çeşitli mekanlar kurgulanmış.

365

İç mekanı kapalı odalardan oluşan binanın ofis olarak etkin kullanılabilmesi için duvarlar kaldırılmış ve açık plan kurgusu oluşturulmuş. Tuğla duvarlarda eksiltmeler yapılmış, böylece hem plan şeması yeniden düzenlenmiş hem de yapının dış mekanla kurduğu ilişki şeffaflaştırılmış. Tüm odaların duvarlarında açılan boşluklarla cephede ritmik bir düzenleme yapılmış. Bu anlamda Vietnam’daki geleneksel, klimalı ofis tipolojisi yerine yenilikçi bir tasarım ortaya konmuş.

Doğayla kurulan ilişkinin ofisleri için önem taşıdığını vurgulayan Mein Garten’in marka kimliğini yansıtmak adına yapı içinde bitkilere yer verilmiş. Mimarlar bitkileri mekan içinde daha ferah ortamlar kurmak ve yapının açık ve kapalı alanlarını bütünleştirmek için öne çıkarıyorlar. Yeşil alanlar bahçede, giriş katındaki yarı açık alanlarda, çatı terasında ve cephede yer alıyor. Cephenin boşluklarından taşan bitkiler yapıya eklemlenmiş elemanlar gibi değil de strüktürün bir parçası gibi davranıyor. Mevsimsel değişimler de yapının görünüşünü değiştiriyor, geçicilik algısı oluşturuyor.

88

Yeşil doku arasından görünen beyaz renkli dikey şeritlerse çimento ve ahşap kompozitinden oluşuyor. Ek olarak tuğlaların beyaza boyanarak kullanılması da yapım maliyetlerini düşürmüş. Doğal havalandırmanın tüm ofiste etkin bir şekilde sağlanması, cephe boyunca uzanan yeşil dokunun gölgelendirmesi yapının sürdürülebilirliğini de sağlamış.

Fotoğraflar: © Vu Xuan Son