Tanghua Mimarlık Ortaklığı’nın tasarladığı Sichuan Güzel Sanatlar Enstitüsü’ne ait kütüphane binası yerel mimarinin izlerini yansıtırken doğal peyzajla bütünleşiyor.

Çin’in Çongçing kentinde dağlık bir araziye yerleşen yapı, topoğrafyayla kurduğu ilişkiyi kuvvetlendirmek için teraslar üzerine yerleşiyor. Kırma çatılı bir çerçeve içine gizlenmiş izlenimi veren kütle, bölgedeki geleneksel yapılardan esinlenerek tasarlanmış. Bina minimalist formuyla bölgedeki diğer yapılara uyum sağlarken kütlesinin boyutlarıyla farklılaşıyor.

4

Dış duvarlardaki gri renkli tuğla kaplamalar yerel mimaride sıkça kullanılan bir malzeme olduğu için tercih edilmiş. Taşıyıcı elemanlarda ve iç mekanda kullanılan brüt betonsa tuğlalarla uyum sağlayarak bütüncül bir tasarım dili oluşturuyor. Fakat aynı zamanda geleneksele karşı modern yaklaşımı vurguluyor. Ahşap malzemelerse yapının hem iç hem de dış mekanında kullanılarak beton ve tuğla arasında geçişi ve dil birliğini güçlendiriyor. Kütüphanenin mobilyalarında göze çarpan ahşap, yapı dışında güneş kırıcı panel olarak kullanılmış.

3

Kırma çatı altına gizlenen geniş cam cepheler, kütüphanenin açık mekanlarla ve doğal peyzajla kurduğu ilişkiyi kuvvetlendiriyor. Dışarıdan bakıldığında içeride olan bitenin izlenmesi ve içeriden bakıldığında da yapının bulunduğu ormanlık araziyle görsel bütünlük kurması sağlanıyor.

Fotoğraflar: © Dai Qiong