Çin’in Çengçou kentindeki endüstriyel gelişim bölgesi için hazırlanan Vanke City master planının peyzaj tasarımını Locus Associates ekibi gerçekleştirmişti. Peyzaj uygulaması tamamlanan alanda, çeşitli yaş gruplarının bir araya gelmesiyle sosyal bağların güçlendirilmesi hedefleniyor.

Vanke City, Çengçou’nun 18 kilometre kuzeydoğusunda yer alan ve geniş bir alana yayılan endüstriyel gelişim bölgesi için tasarlanan bir masterplan projesi. 100 hektardan daha fazla bir alana sahip bölgede yaşam, ofis ve alışveriş birimleri yer alıyor. Tüm bu alan içinde Central Plaza’daki yaya sirkülasyonunun ve peyzaj tasarımının yeniden ele alınmasıysa Locus Ortakları işbirliğiyle gerçekleştirilmiş.

locus_zz-vanke-city-bp_23

Çevresel tasarım ele alınırken asıl amaç, genç ve yaşlılar başta olmak üzere tüm yaş grupları için oluşturulmuş çeşitli programların bir sosyal alan yaratmasını sağlamak olmuş. Bu nedenle alanda çocuklar ve gençler için tırmanma duvarları, zıplama kayaları, paten ve oyun alanları yer alırken yetişkinler için yürüyüş yolları ve dinlenme alanları mevcut. Binalarla kamusal alan arasındaki dolaşım, insan ölçeğine daha uygun olacak şekilde kısa yollar kurgulanarak gerçekleştirilmiş.

locus_zz-vanke-city-bp_16

Alan her ne kadar ticari bir yapılanmanın uzantısıysa da tasarım ekibi, burayı ilerleyen zamanlarda ticari etkinlik ve gösterilerin yanı sıra herkesin kullanımına açık bir kamusal mekan olarak kurgulamışlar. Alanda geleneksel misafirperverliğin yansımalarının oluşması ve buranın kullanıcıları ve ziyaretçileri arasındaki etkileşimin kuvvetlenmesi amaçlanıyor. Tasarımcılar Doğu kültüründe önemli yer tutan ve sokakta cereyan eden sosyal paylaşımları burada daha çok yakalamak istediklerini belirtiyorlar. Vanke City her geçen gün büyümeye devam ederken Central Plaza’nın yaşayan bu kurgusuyla daha çok kullanılan canlı bir alana dönüşmesi bekleniyor.

Fotoğraflar: © Beton Brut