Sugawaradaisuke mimarlık ekibinin, Japonya’nın Saitama kentinde gerçekleştirdiği anaokulu, farklı yaştaki farklı motor becerilerine sahip çocukların bir arada bulunabilmelerine imkan tanıyacak şekilde kurgulanmış.

Çocuklar için öğrenme eyleminin zorlayıcı olmak yerine oyun bazlı olması, gelişimlerinde önemli bir yer tutuyor. Bu nedenle mimarlar, çocukların düşünme kabiliyetlerini ve yaratıcılıklarını artıracak bir tasarım ortaya koymaya çalışmışlar. “Oynayarak öğrenme bahçesi” fikriyle yola çıkılan Yutaka Anaokulu’nda mekan, çeşitli etkinlikleri gerçekleştirmeye müsait bir alan olarak kurgulanmış.

Yutaka kindergarten by Daisuke SUGAWARA

Okulun kurgusunda üç ana yaklaşım uygulanmış. İlk olarak mekandaki fiziksel dengeyi sağlamaya çalışan ekip mekan büyüklüklerini, oyun alanlarını, mobilyaları ve diğer elemanları açık ve kapalı alanlarda dengeli bir şekilde kurgulamışlar. Hareket, dinginlik ve çatı olmak üzere üç farklı yoğunlukta üç farklı bahçe oluşturulmuş. Birbirine kesintisiz bağlanan bahçelerde farklı yaş gruplarındaki çocukların bir arada bulunmaları ve etkileşim kurmaları teşvik ediliyor.

İkinci aşamada öne çıkan öğeler bölücü duvarlar olmuş. Dağ gibi yükselip, yalnızca uzantılarının tavana kadar uzandığı duvarlar mekanlar arasındaki bütünlüğü sağlıyor. Duvarların biçimi çocukların görüşlerini yer yer kısıtlarken mekansal deneyimlerinin kuvvetlenmesi amaçlanmış. Açıklıklar çocukların boylarına göre görüş alanında değişkenliğe neden olsa da ebeveynlerinin çocuklarını her zaman görebilmesine izin veriyor. Boşluklar aynı zamanda mekanda ışık oyunları oluşmasını sağlıyor.

Yutaka kindergarten by Daisuke SUGAWARA

Üçüncü öğeyse parlak tavan uygulaması olmuş. Yapının açık alanları eğitim faaliyetlerini destekleyen canlı bir ortam olarak öngörülmüş. Parlak tavanda da bu canlılığın, hareketlerin, mevsimsel döngünün belli belirsiz yansımaları okunabiliyor. Böylelikle doğal yaşam döngüsü çocukları düşünmeye, gözlemlemeye itecek şekilde iç mekana taşınıyor. Bunun yanı sıra çocuklar ışıklar sayesinde kendi hareketlerinin yansımalarını da tavanda izleyebiliyor ve böylece insanlar arasındaki mesafeleri, fiziksel etkileşimleri daha iyi anlayabilmeleri sağlanıyor. Çocuklar mekan içinde aktif bir keşif süreci yaşıyorlar.

Fotoğraflar: © Sugawaradaisuke