Kraaijvanger Architects, Hollanda’da bir su dağıtım şirketinin binasını marka kimliğine vurgu yaparak yeniledi. Su öğesinin tasarımın merkezine yerleştiği binada esnek mekan kurgusu ön plana çıkıyor.

Kuzey Hollanda’nın en büyük su dağıtım şirketlerinden PWN’nin mevcut binası, ihtiyacı karşılayamaz hale gelince yapıda yenileme sürecine girilmiş. Kraaijvanger Architects’in gerçekleştirdiği yenileme projesinde iç mekan genişletilmiş ve yapı yarı açık alanlarla donatılmış. Şeffaflaştırılan geniş cephesi, önüne eklenen yarı açık alanla beraber yapının en fazla dikkat çeken ve işleyen kısmı haline gelmiş. Şirketin farklı bölümlerinde çalışanlar için bir toplanma mekanı olarak kullanılan alan, yapı strüktürünü de fiziksel olarak birbirine bağlıyor.

portada_3118_01_N53

Şirketin kurumsal kimliğini yansıtmak amacıyla yapının önüne geniş bir su havuzu eklenmiş. Yapının cephesi su yüzeyinde yansıyıp çoğalırken sudan yansıyan gün ışığı da yapıda ışık oyunları oluşturuyor. Dalgalı şeffaf cephe de suyun hareketine gönderme yapıyor.

Yaklaşık bir kilometre uzunluğunda bir koridor etrafına yerleşen hücresel çalışma birimlerinden oluşan eski ofis kurgusu tamamen yenilenerek açık ofis düzenine geçilmiş. Tasarım konsepti esnek çalışma ortamı yaratma düşüncesiyle şekillenmiş. Yapı içindeki geniş açıklıklar ve merdivenler bölümler arasındaki iletişimi sağlarken çalışanların ihtiyaçlarına göre hareket edebilmeleri için mekanların fiziksel koşulları da farklılaşıyor. Ortak ya da daha kişisel alanlar mekan içinde dengeli bir şekilde organize edilmiş, tüm alanlara kolayca erişilebiliyor. Pek çok çalışanın beraber kullandığı ofiste akustik çözümler de önem kazanıyor. Bu nedenle ses yalıtım değeri yüksek malzemeler tercih edilmiş.

3118_01_N44

Enerji verimliliği de yenileme süresince göz önünde bulundurulmuş. Zeminde termal enerji depolanırken çatı örtüsünde iklim kontrolü sağlayan sistemler yapının ısı dengesini sağlıyor.

Fotoğraf: © Ronald Tilleman