UTAA ofisi, Güney Kore’nin Gyeonggi kentinde bulunan eski bir sanatçı stüdyosunu oyuncu eklentilerle Pinocchio Çocuk Merkezi’ne dönüştürdü.

Stüdyosunu iki yıl önce boşaltan sanatçı, yapıya “Pinocchio” adını vermiş. Bu isme uygun bir tasarım ortaya koymak isteyen mimarlar, Pinokyo masalında balinanın Pinokyo ve Gepetto’yu yuttuğu sahneyi binada fiziksel olarak canlandırmışlar. Ana yapı kütlesinin içine sızan parçalar “ev içine gömülmüş ev” konsepti oluştururken mekanı çocuk ölçeğine de yaklaştırmış.

2

Çocukların hayal gücünü canlandırmayı hedefleyen yapının mevcut kat yüksekliği kırma çatılı eklentilerle azaltılarak içerde farklı kotlar oluşturulmuş. Mekanı çocukların kendilerini daha rahat ve güvende hissedecekleri bir ölçeğe yaklaştırmak için yapılan bu eklemler binaya oyuncu bir kimlik kazandırmış. Çocuklar eklentiler içinde oynayarak, dolaşarak mekanı keşfedip deneyimliyor. Mobilya ve dekoratif elamanlara da taşan tasarım yaklaşımı çocukların iç ve dış mekanlarla kurduğu etkileşimi kuvvetlendiriyor.

Eğitim amaçlı çalışmaların yapıldığı merkezin geniş zemin katı, birkaç basamakla çıkılan küçük kütlelerle oyun alanına dönüştürülmüş. Bu mekan aynı zamanda çeşitli sergilere ve gösterilere ev sahipliği yapıyor. Bahçe kotunda bulunan okuma alanıysa yapıda merkezi bir rol oynuyor. Yapıdan bahçeye taşan kırma çatılı strüktür çocukların bahçeyle kurduğu ilişkiyi kuvvetlendirirken sakin bir okuma köşesine dönüşüyor. Strüktürün karaçamla kaplanması da mekana doğal ve samimi bir hava katıyor.

3

Evin içindeki kırma çatılı evler üst katlarda da devam ediyor. Açık kireç rengi ve pastel tonlar, ahşap kaplamalarla birleşerek görsel olarak çeşitlilik sağlıyor. Doğal peyzaj da mevsimler boyunca değişerek pencerelerden iç mekana sızıyor; mekanda geçicilik algısı oluşturuyor.

Fotoğraflar: © Jin Hyo-suk