Matali Crasset, son projesinde Bretonya’daki Ble En Herbe Okulu’nu nitelikli bir eğitim alanı olarak yeniledi. Çevresiyle iyi bir ilişki kuran okul, renkli tasarımı ve çeşitli yerleştirmeleriyle ön plana çıkıyor.

Eğitim yapılarının mimarisi, çocukların yaratıcı zekasının gelişmesinde ve okulu sahiplenmelerinde oldukça önemli rol oynuyor. İyi tasarlanmış oyun alanlarıysa çocukların oyuncu yanını geliştirerek diğer öğrencilerle kurdukları sosyal ilişkilerin niteliğini arttırıyor. Bu bilinçle hareket eden Crasset, sosyal ve kültürel ilişkileri geliştirmeyi hedefleyen bir eğitim yapısı tasarladı. Pasif sistemlerle tasarlanan bina, sürdürülebilir ve çevreci tavrıyla da ön plana çıkıyor.

4

Açık kamusal alanlarıyla ön plana çıkan okul, köy halkının kullanımına açık bir oyun alanına bakıyor. Okulların kapalı kütleler olmaması gerektiğini savunan Crasset, çocukları dışarıya çıkarak çevreleriyle ilişki kurmaya davet ediyor. Sınıflar yan yana dizilmek yerine, avluya bakan karşılıklı mekanlar olarak kurgulanmış.

Mevcut tek katlı yapı, iki yeni sınıf eklemek için genişletilmiş. Sınıfın duvarları parlak renklere boyanarak enerjisi yüksek bir atmosfer elde edilmiş. Ahşabın tercih edilmesi mekana sıcaklık katıyor. Sınıflarda gün ışığından mümkün olduğunca çok yararlanmak içinse cephede geniş pencere boşlukları açılmış. Masaların olduğu toplanma alanı, öğrenciler için bir sohbet alanı yaratıyor. Öğrenciler sınıfın duvarlarına çizdikleri resimleri asabiliyor.

2

Okulda dört adet “Extensions de Générosité” (Cömertliğin Uzantıları) isimli, lamine ahşaptan üretilmiş yerleştirme bulunuyor. Çeşitli etik değerleri sembolize eden yerleştirmeler; oyun, toplanma alanı, okuma alanı gibi işlevlere hizmet ediyor. Yerleştirmelerden biri, okulun girişinde konumlanarak dış mekanla iç mekan arasında geçiş sağlıyor.

1

Yapı, sadece öğrencilerin ulaşabildiği bir terasa açılıyor. Öğrenciler, bu terasta kendi bitkilerini yetiştirebiliyorlar. Okulun tatil olduğu dönemlerde bu terasın çevre halkı tarafından da kullanılması hedefleniyor.

Fotoğraflar: © Philippe Piron