Kolombiya’da inşa edilen biyoklimatik bina, çevreci faaliyetlere öncülük ederek kent merkezinde doğal yaşam ünitesi kuruyor. Husos mimarlık ekibinin tasarladığı bina, çeşitli işlevleri içinde barındırarak kent ve doğayı bir araya getiriyor.

Tekstil ve dekorasyon ürünleri üreten Taller Croquis markası için tasarlanan yapıda satış ofisi, atölyeler ve konaklama birimleri bulunuyor. Çift cidarlı cephe tasarımı, iç mekanda mikro klima oluşturarak enerji tasarrufu sağlıyor. Yapının dışında oluşturulan yeşil katman, bölgedeki kuşlara ve diğer canlılara yapay bir yaşam ortamı sunuyor.

EJHNMC_EXT_STAGE3_01_(PR)

Cali kentinin sahip olduğu doğal değerler ve ekolojik çeşitlilik, projenin ana temasını oluşturuyor. Tasarım kararlarının geniş bir zaman dilimi içinde geliştiği proje konsepti, yerel ekosistem etrafında şekillenirken bölgedeki kelebek çeşitliliği özellikle dikkate alınmış. Ekosistem dengesinde büyük role sahip olan kelebekleri yapıya daha fazla çekebilmek için nektarlı bitkiler seçilmiş.

Projede, bölgedeki ekolojik çeşitlilik konusunda farkındalık yaratmak ve doğal yaşamla donatılmış nitelikli bir çevre oluşturmak hedefleniyor. Tasarım ve uygulama sürecinde Cali hayvanat bahçesinin biyologlarıyla beraber çalışılmış. Cali’nin doğal değerlerini yaymak ve bu konuda yerel bilinci artırmak amacıyla, yapının bahçesinde üretilen tohumların dağıtımı gerçekleştiriliyor ve bölgede yaşayan çocuklarla atölye çalışmaları yürütülüyor.

1

Doğa ve kentin bir arada barınabilmesine olanak sağlayan yapı, bu iki kavramın birbirinden ayrı düşünülmeden bir bütün olarak ele alınabileceğini vurguluyor. Üretilen tohumlar, kent içinde biyolojik bir koridor oluşturma amacıyla dağıtılırken tasarım yaklaşımının başka yapılara ve evlerin balkonlarına taşması hedefleniyor.

Konaklama işlevini barındıran yapının “bahçeli bina” konsepti; bahçeyi konaklama ve çalışma arasındaki ilişkiyi kuvvetlendirecek bir konuma yerleştiriyor. Yapı, kullanıcılar arasındaki sosyal bağların yanı sıra kent ve doğa arasındaki ilişkinin yeniden ele alınmasına öncülük edecek mimari bir yaklaşım sergiliyor.

EJHNMC_taller3trabajando_vert-03_(MS)

Fotoğraflar: © Manuel Salinas