Vietnam’da yükselen dikey bahçe, beyaz renkli ahşap levhalarla birlikte spa merkezini sarıyor. Doğal öğelerden oluşan kabuğun altında,  yapının açık ve kapalı alanları bütüncül bir şekilde ele alınmış.

Tesis içinde on beş terapi odası, hamam ve spor salonu yer alıyor. Oluşturulan iç avluda da cephedeki dil devam ediyor ve terapi odaları avlu etrafında sıralanıyor. Bitki örtüsüyle sarılı avluda sabahları grup etkinlikleri yapılıyor. Etkinliklerin sıcaktan korunarak yapılabilmesi için avluda gölgelikli alanlar oluşturulmuş.

2

Mia Tasarım Stüdyosu’nun tasarladığı Naman Spa Merkezi, Vietnam’ın tropikal iklimi içinde doğal havalandırma yöntemiyle ön plana çıkıyor. Birbiri içinde kayan, kesişen akışkan mekanlarla kurgulanan yapı, dikey bahçeler sayesinde dış mekandan koparılıyor. Odalar günün sıcağından bitkisel gölgeleme sayesinde korunuyor.

3

Cephe kompozisyonu, tropik iklime özgü çeşitli bitkilerle oluşturulmuş. Dikey bahçelerden sızan gün ışığı iç mekana görsel bir zenginlik katarken ziyaretçilerin kaliteli zaman geçirebilecekleri, kendilerini doğayla içi içe hissetmelerini sağlayacak bir ortam sunuluyor.

Beyaz renk cephede bitki örtüsüyle uyumlu bir ritim kurgularken yapı içinde de dinginliği sağlamak için seçilmiş. Odalarda ve ortak kullanılan mekanlar arasında geçiş için oluşturulan platformlarda beyaz renk ağırlıklı olarak kullanılıyor.

1

Su öğesi tasarıma dahil olan önemli bir unsur olmuş. Su terapi sırasında etkili bir öğe olarak avluda öne çıkarken yapı dışında suyun yansıtıcı özelliği vurgulu bir hal alıyor. Yapının bulunduğu çevreyle kurduğu zıtlık suyla kırılarak yumuşak bir görsel geçiş sağlanmış.

Fotoğraf: © Oki Hiroyuki