Issız bir kumsala yerleşerek Doğu Çin Denizi’yle yüzleşen halk kütüphanesi, beton yüzeyleriyle kumsalda tek başınalığı güçlü bir şekilde cisimleştiriyor.

Kütüphane, kendi içine kapanmak yerine, sahip olduğu açıklıklarla yerleştiği arazinin farkına varmamızı istiyor. Bu nedenle geniş okuma salonunun eğrilen tavanı, ışığı içeri alan boşluklara sahip ve salonun denize bakan cephesi şeffaf yüzeyli tasarlanmış.

1a_(22)

Pekinli bir ekip olan Vector Architects’in tasarımı olan bu betonarme kütüphane, Çin’in doğusundaki Nandaihe sahilinde yer alıyor. İki katlı bir yapı olarak inşa edilen kütüphanenin okuma odası, planın tam merkezinde konumlanırken meditasyon alanı, etkinlik odası ve bar kütüphanenin çeperlerine yerleşiyor.

2

Beton yüzeyler, döküm esnasında ahşap kalıpların dokusuyla şekillenmiş. Mimarlara göre bu durum rüzgarın ve suyun kum üzerinde yarattığı etkiyi çağrıştırıyor. Hatta bu çağrışımı bir adım daha öteye taşıyarak zamanla oluşan mekan hafızasının bu şekilde yüzeyde işaretlendiğini ifade ediyorlar. Öte yandan beton yüzeydeki ahşap kalıp izleri, kütüphanin inşa sürecini de kendi üzerine işaretlemiş oluyor.

1

Mimarlar binanın dıştan bakıldığında zamanla yıpranmış tekil ve saf bir kaya gibi algılanabileceğini belirtiyor, öte yandan içeriden bakıldığında zengin duygu ve deneyimler oluşturduğunu ekliyorlar. “İçeri girildiğinde ışığı, esintiyi ve denizin sesini algılamaya başlıyorsunuz, bu nedenle yürüme hızınız biraz yavaşlıyor ve böylece kent hayatından farklı bir şekilde, mesafe ve yalnızlık hissini kendi içinizde açığa çıkarabiliyorsunuz.” sözleriyse binanın mimarlar açısından duygusal karşılığını oluşturuyor.

Okyanusun mevsimden mevsime ve hatta günden geceye sürekli değişen bir manzara sunduğunu belirten mimarlar, okyanusu bir sahne olarak ele alıyor. Oturma alanlarını da bunu dikkate alarak basamaklandırmışlar, böylece herkesin bu eşsiz manzarayı izlemesine olanak sağlamışlar. Öte yandan hareketli cam kapılarla zemin kotunda yer alan okuma alanının doğrudan kumsala açılmasını sağlamışlar.

3

Kütüphane bloğunun ucunda yaratılan ince bir pasajla alanın iki yönü arasında geçiş sağlanmış. Kütüphane tasarımının özellikle bu tür kaçış ve geçiş mekanlarını sade bir dil ile kurgulaması ilgi çekici bir mekanın ortaya çıkmasını sağlıyor denilebilir.