Kent merkezindeki yeşil alana mümkün olan en az müdahale ile tasarlanan Joan Maragall Kütüphanesi, zemin altına gömülerek Barselona’da yeni bir kamusal alan oluşturuyor.

Barselona’da Villa Florida parkının bulunduğu alanda inşa edilen kütüphanenin tasarımında, mevcut park korunurken ferah bir okuma ortamının sağlandığı bir yaklaşım benimsenmiş. “Işık Bahçesi” temasıyla, düzenlenen fikir yarışmasını kazanan BCQ Arquitectura ekibi, yapıyı zemine gömerek kurgulamış. Bunun için park ile cadde arasındaki kot farkından yararlanılmış. Böylelikle yapının çatısı ile park aynı kotta hizalanıyor ve park yapının çatısına taşıyor.

3

Yapının içine mümkün olduğunca çok ışık alabilmek için kütlesel bir parçalanmaya gidilerek iç avlular oluşturulmuş. Işık ve sessizlik dengesi bu avlular sayesinde ortaya çıkıyor. Okuma ve çalışma birimleri avlular etrafında dağılıyor. Cadde kotunda doğrudan girişi bulunan kütüphanenin, cadde üzerindeki yoğunluktan koparılması da yine bu plan kurgusu sayesinde gerçekleştiriliyor.

2

Eğlenceli Öğrenme Ortamı

Kütüphanenin iç mekanı da son derece yalın bir şekilde çözümlenmiş. Duvar ve tavan kaplamalarında ve mobilyalarda ağırlıklı olarak beyaz renkler kullanılarak küçük alanlarda okuyucular için rahat ve ferah bir ortam oluşturulmuş.  Kitap rafları okuma alanlarından ayrılarak duvardaki geniş nişler içine yerleşiyor. Kütüphanelerin kitaplar için bir depolama olmadığını dile getiren ekip bilgi edinmenin keyifli hale getirilmesini vurguluyor. Toprağa gömülü olan yapının kimliğinin öne çıkarılması için dış cephe tuğla kaplanmış. Bu sayede iç ve dış mekanlar arasında tezat bir doku oluşuyor.

Yerel bir mimarlık ekibi olan BCQ Arquitectura, projenin başarısını tasarımda kentlilerin duyarlılıklarını ve ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmaya dayandırıyor.

Fotoğraf: © Ariel Ramírez