Manuel Quijano Vallejo, Sevilla’da Circulo Mercantil Industrial firmasının eski binasını spor tesisine dönüştürdü. Fiziksel olarak yetersiz ve bakımsız kalan yapı, güncellendi ve bünyesine pek çok yeni işlev kazandı.

İnşası 1970’lere dayanan firma binası, zamanla üretim ihtiyacına cevap veremeyerek atıl kalmış. Bugüne kadar herhangi bir yenileme görmeyen endüstriyel yapı, firmanın talebi doğrultusunda Manuel Quijano Vallejo tarafından bir spor tesisine dönüştürüldü. Bu dönüşüm kapsamında bina yeniden planlandı ve programa çeşitli yeni işlevler de eklendi.

55763691e58eceaa2a00008f_c-rculo-mercantil-e-industrial-de-sevilla-manuel-quijano-vallejo_jo0092_060

Yapının önceleri atık depolama için kullanılan ve eski binaların yer aldığı kuzey bölümü yeniden düzenlenerek iç mekanın nehirle kurduğu görsel ilişki kuvvetlendirilmiş. Yapının konumu, tasarımda kilit rol oynadığı için nehre bakan cephe tamamen şeffaf tasarlanmış.

Yeni programa göre şekillenen mekanlar, standart yapı tipolojileri yerine yapının bulunduğu fiziksel çevre koşullarına en uygun cevabı verecek şekilde kurgulanmış. Bu bağlamda rasyonel tasarım anlayışına bağlı olarak mimarlar her türlü süslemeden uzak durmuş.

557637a6e58ecef469000086_c-rculo-mercantil-e-industrial-de-sevilla-manuel-quijano-vallejo_jo0092_078

Eski binaya ek olarak inşa edilen yeni binalar arasındaki geçiş, yapı yükseklikleri ile sağlanıyor. Kuzeye inşa edilen yapılar kademe kademe alçalarak eski binaya yaklaşıyor ve böylelikle teraslar oluşuyor.

Yapının tasarımında önemli bir diğer nokta ise enerji yönetimi. Bu bağlamda binanın tamamında yüksek ısı yalıtımı sağlayan malzemeler kullanılırken havalandırmada jeotermal sistemler uygulanmış. Böylelikle katlarda serbest mekanlar oluşuyor.

55763433e58ecef46900007b_c-rculo-mercantil-e-industrial-de-sevilla-manuel-quijano-vallejo_jo0092_022

Yapı hem ölçeği hem de yalın, açık renkli cephe tasarımı sayesinde çevresiyle uyumlu bir manzara sunuyor.