BBC Mimarlık, Le Utthe mağazasının tasarımını üstlendi. 1930’lardan kalma terk edilmiş bir evin yerine inşa edilen mağaza, yakında bulunan limandan esinlenerek tasarlandı. Konteynerlerin tavandan sarkıtıldığı mekan, markanın endüstriyel kimliğini yansıtıyor.

Arjantin’de Ensanada Limanı’na yakın bir yerde bulunan terk edilmiş bir evin yerinde açılan Le Utthe giyim markasına ait mağaza BBC Mimarlık tarafından tasarlandı. Limanda bulunan gemi konteynerleri, tasarıma esin kaynağı oldu. Konteynerlerin eskimiş yüzeylerini olduğu gibi bırakan mimarlar, her zaman malzemelerin doğal hallerinden etkilendiklerini ve onları öylece kullanmayı tercih ettiklerini belirtiyorlar.

3

Mağazanın tasarımında ana öge olarak kullanılan konteynerler Le Utthe markasının kimliğini yansıtıyor. Marka, satışa sunduğu tüm ürünleri kendi atölyesinde ürettiği için mağaza sunumunda da bu endüstriyel ortamı yaratmak istemiş.

Dalgalı bir yüzeye sahip olan konteynerler, özel olarak üretilen bir ekipmanla birbirlerine köşelerindeki yuvalardan kenetlenerek çelik bir kolona sabitleniyor. Mimarlar konteynerleri özellikle tavandan sarkıtmaya karar verdiklerini; konteynerlerin aslen bu mantıkla üretildiklerini belirtiyorlar. Konteynerlerin asılı olduğu çelik kiriş, iki kat yüksekliğindeki ana mekanın duvarları içine gizlenmiş kolonlar tarafından taşınıyor.

Mağazanın ortasında, tavanda kullanılan çelik profilin aynısı olan bir I profille çelik bir merdiven yer alıyor. Konteynerlerin içine de bu merdiven sayesinde ulaşılıyor. Burada mağazanın tuvaleti ve asılacak ürünler için bir vinç mevcut.

1

Mağazanın arka tarafında tasarlanan avlu, bir camla ana mekandan ayrılıyor. Avlu içindeki vejetasyon yapının endüstriyel görünümü ile tezatlık kurarak ortamda doğal bir denge kuruyor. Esnek ve hareket ettirilebilir mobilyalar, sabit sergileme askılarıyla beraber kullanılarak ana mekanın kendi içindeki uyumunu sağlıyor ve mekandaki geniş açıklığı dengeli bir biçimde vurguluyor.

4

Fotoğraf: © Manuel Ciarlotti