BIG mimarlık ofisinin Danimarka’da bir okula yaptığı ek yapı dizisi tamamlandı. 2013 yılında tamamlanan yeni spor salonunu takip eden spor sahaları ve sanat okulu, tek bir kabuk içinde yer alıyor.

Proje, Kopenhag’ın kuzeyindeki Hellerup kampüsünde bulunan Gammel Hellerup Lisesi’nin ek yapı ihtiyacıyla ortaya çıkmış. Bjarke Ingels’in kurduğu BIG mimarlık ofisinin yürüttüğü ek bina konsepti, içine girilebilen dalgalı topoğrafik çatı fikriyle tasarlanmış.

5

Yerden Tasarruf Sağlayan

BIG’in 2013 yılında yeni bir spor salonu tasarımıyla başlayan tasarım süreci, 2014 yılında tamamladıkları sanat okulu ve spor sahalarıyla sonlandı. Okulun bahçesine inşa edilen spor salonu, ders sınıflarına yakın olması için yarısı yüzeyde yarısı da zemin üstünde olacak şekilde  konumlandırılmış, sonrasında da açık alandan tasarruf edebilmek için yapının zeminin üstüne çıkan çatısı, okulun bahçe zeminiyle tek bir kabuk oluşturan eğimli bir yüzey haline getirilmiş. Yeni eklemlenen birimler ise daha önce inşa edilen spor salonundan başlayarak alt kotta sanat okulu, üst kotta ise futbol sahasıyla devam ediyor.

3

Tasarlanan strüktür iki kattan oluşuyor; birinci kat tamamen yüzeyin altına gömülmüşken diğeri eğimli çatısıyla yeryüzüne çıkıyor. Zemine gömülü halde bulunan sanat okulu, okulun diğer birimlerine yer altında bulunan koridorlar ile bağlanıyor. Böylece kullanıcılar, okul bahçesinin merkezinden hem spor salonuna hem de okulun diğer birimlerine kot değiştirmeden ulaşabiliyor. Çatıysa, hem eğimli tırmanma yüzeyi hem de futbol müsabakalarının izlenmesine olanak tanıyan seyir platformu olarak kullanılıyor. Mimari ofis, tasarımdaki bu ikili amacın öğrencilere sürekliliğe sahip sosyal ve yaratıcı alanlar yaratmak olduğunu belirtiyor.

1

Mimari ekip, yeni strüktürün malzemelerinin daha önce inşa edilen spor salonuna uyum sağlamasının amaçlandığını belirtiyor. Yeni strüktürün ahşap duvarları ve beton kaplamaları, spor salonunun beton duvarları ve ahşap yüzeyleriyle uyum sağlıyor.

2