John Pawson, Christopher Kane’in Londra’da açtığı ilk butiğin iç mekan tasarımını üstlenmiş. Christopher Kane’in şatafatlı kıyafetleriyle zıtlık oluşturan butik, minimalist bir yaklaşımla tasarlanmış. Mağazaya beyaz renk egemen olmuş.

Londra’da Mount Caddesi üzerinde açılan mağazanın tasarımında, Pawson iki önemli amaç edinmiş: Biri mağazaya gelen müşterilerin içerde kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak ve ikincisi de Christopher Kane tasarımı kıyafetlerin yalın bir arka planda en iyi şekilde ortaya çıkacağı bir mekan tasarlamak. Bunun için mağaza, Kane’in tasarım dilinin tam aksini yansıtan beyaz yüzeyler, aynalı duvarlar ve cam vitrinler ve raflardan oluşuyor.

5

Tarihi referans almak

Kral Edward döneminde inşa edilmiş ve bugün sit alanı içinde yer alan bina, inşa edildiği dönemin özelliklerini yansıtıyor. Pawson bunu, mağazanın katlarını birbirinden görsel olarak ayırırken ve vitrin tasarımında etkili bir şekilde kullanmış. Yapının korunmuş cephesi sayesinde vitrinlerden mağazanın içine dair belli belirsiz görüntüler yakalanabiliyor. Böylece müşteriler, koleksiyonun devamını görebilmeleri için içeri davet ediliyor.

domus-06-pawson-kane

Düşey birleştiriciler

Mağazada kadın koleksiyonu zemin katta yer alırken erkek koleksiyonu bir alt katta bulunuyor. Bu iki katı birbirine bağlayan merdivende kullanılan korkuluk ise yansıtıcı özelliği artırılmış, cilalı metalden yapılmış. Duvara gömülmüş olan bu korkuluk aynı zamanda kıyafetlerin sergilenebileceği bir askı olarak da kullanılabilir. Korkuluk için kullanılan malzeme mağaza içindeki vitrinlerin çevresinde de kullanılmış. Bu şekilde hem merdiven hem de vitrinler vurgulanmış.

Merdiven boşluğunda yer alan iki kat yüksekliğindeki avize ise Star Wars filmindeki ışın kılıçlarından esinlenerek tasarlanmış. Avize alt katta aynalı bir disk üzerinde son buluyor ve diskin etrafında yer alan detay, zarif bir sergileme alanı oluşturuyor.

domus-07-pawson-kane

Mağaza içinde yer alan tüm sergileme ekipmanları, bir sonraki sezonun konseptine göre yeniden düzenlenebilir olması adına, tekerlekler üzerinde yerlerinden oynatılabilecek şekilde kurgulanmış. Böylece Pawson, mekansal devinimin önünü açarak bitmiş bir ürün değil de ihtiyaca göre farklılaşan bir tasarım ortaya koymuş.

John-Pawson-For-Christopher-Kane-Store-02

Fotoğraf: © Gilbert McCarragher