İngiliz asıllı mimarlık ofisi Emrys, Londra’da emlak firması GMS Estates’in ofislerine yeni bir ek tasarlamış. Yeni ofis, tunç ve bakır alaşımından üretilen üçgen bir çatıya sahip.

Emrys tarafından tasarlanan ek birim, 1700’lü yıllarda yapılmış iki komşu yapının iç avlusunda yer alıyor. Mimari ekip, iki katlı olarak tasarladıkları yeni strüktürün çalışma alanları arasında bağlantı kurmasını ve yeni ek birimler oluşturmasını amaçlamış. Mimari ekip, müşterinin isteği doğrultusunda birimler arasındaki sınırları kaldırmış. Bu bağlamda mekanlar arası iletişimin güçlendirilmesi amaçlanmış. Öte yandan müşteri, bazı birimlerin arasında da soyut sınırlar yaratılmasını istemiş. Ekip, sözlerine “Bizim çözümümüz terasın mekansal gücünü artıran, yeniyle eski arasındaki dramatik değişimi gösteren bir şey tasarlamak oldu” diyor. Ekip, hiçbir birimin arasında fiziksel bir sınır bulunmadığını da sözlerine ekliyor.

Great-James-Street-by-Emrys-Architects_dezeen_7

Yükselip alçalan üçgen çatı
Metal çatının üzerindeki üçgen parçalar yer yer yükselip alçalarak yeni strüktürün içinde, dikeyde yeni alanlar yaratıyor ve eski tuğla yapılarla bağlantı kuruyor. Emrys, çatı tasarımını “Potansiyel alan kullanımını artırmak ve dramatik algıyı güçlendirmek için çatının üçgen birleşim panellerini aşağı yukarı çekerek iç mekandaki tavan yüksekliği kullanımını ayarladık” diye açıklıyor. Ayrıca çevredeki geleneksel tavan yüksekliğini baz aldıklarını ancak bunu üçgen çatı birleşimleriyle kırarak farklı bir tasarım ortaya koyduklarını belirtiyorlar. Her bir üçgen panelin arasından geçen aydınlatmalar, tavandaki üçgenleri vurgularken bazı köşelerde bırakılan boşluklar gün ışığının iç mekana sızmasına imkan tanıyor. Öte yandan yapıdaki cam pencereler de doğal ışığın iç mekana girmesine yardımcı oluyor. Ofisteki bütün çalışma grupları, ışık ve diğer birimlere erişebilme durumuna göre yerleştirilmiş.

Great-James-Street-by-Emrys-Architects_dezeen_8

Emrys’in tasarladığı yeni strüktür, yapıların arasında kalan ve kullanılmayan teras boşluğunu içine alarak verimli bir ofis yaratıyor. Boşluğa sıçrayan yeni strüktür, terasta bıraktığı boş alanlarla hem birimler arasında iletişimi sağlıyor hem de soyut sınırlar yaratıyor.

Great-James-Street-by-Emrys-Architects_dezeen_13

Fotoğraflar: © Alan Williams