Londra’nın Covent Garden semtinde yer alan ve 1870’li yıllarda inşa edilen yapı, Haworth Tompkins mimarlık ofisi tarafından yenilendi. Yapı, binanın şimdiki kullanıcısı olan Donmar Warehouse tiyatrosunun kimliğini, eskiyle yeni arasındaki zıtlığı ve uyumu vurgulayarak yansıtıyor.

Donmar-Dryden-Street-by-Haworth-Tompkins_dezeen_468_9

Bina, depo, film stüdyosu ve semt pazarı için meyve olgunlaştırma deposu gibi yıllar içinde değişen çeşitli kullanımlarından sonra 1977 yılında Donmar Warehouse tiyatrosunun eğitim ve destek merkezi olarak hizmete girdi. Haworth Tompkins mimarlık ofisi, tasarımda eskiye mümkün olduğunca sadık kalarak iyi huylu bir işgal politikası gütmüş.

Donmar-Dryden-Street-by-Haworth-Tompkins_dezeen_784_3

Geçmişi şimdiyle bağlayan
Yapının yenilenme sürecinde ana çekirdek haricindeki iç mekan mümkün olduğunca aslına sadık kalarak korunmuş. Ekibin “yapının kalbi” olarak nitelendirdiği ahşap merdiven, sanatçı Antoni Malinowski tarafından kırmızı, mavi ve mor renklerine boyanmış. Yapının yenilenen strüktürleriyse parlak renkli merdivenin etrafını sarıyor ve yapının dört katını birbirine bağlayan ana merkeze sıçrıyor. Yapının diğer mekanlarındaki eski tuğla işçilikleri ve tavandaki kirişler korunurken tavanın bazı kısımları merdivenle aynı renge boyanmış.

Donmar-Dryden-Street-by-Haworth-Tompkins_dezeen_784_6

Eski ve yeni arasında bağlantı kuracak akıcı bir dil yaratma amacıyla yola çıkan ofis, yapının tarihi kimliğini ön plana çıkarmak istemiş. Bu doğrultuda kontrplaklar, duvar kaplamaları, çelik detaylar ve tavandaki kirişler beyaza boyanmış. Ekip, tasarımda izledikleri bu yolun amacının asıl dokuyu silmek yerine iyi huylu işgal olduğunu söylüyor. İç mekandaki en büyük müdahaleyi iki kat tavan yüksekliğine sahip bodrum katında yapmışlar. İçeriye doğal ışığı alabilmek için mekanı parçalamışlar ve böylece duvarın üstündeki yüksek pencereler açığa çıkmış, bu şekilde bodrum katının da doğal ışıktan faydanlanması sağlanmış. Müzik odası gibi pek çok iç mekan yeniden elden geçirilerek tamir edilmiş.

Donmar-Dryden-Street-by-Haworth-Tompkins_dezeen_468_4

Birinci kat, ofis olarak kullanılırken ikinci kat eğitim stüdyolarına ayrılmış. Sanatçıların ziyaretçilerle iletişim kurabilmesi ve iletişimi güçlenmesi için ayrıca bir mekan tasarlanmış. Mimarlık ekibi, mobilyalandırma çalışmasında yapının tarihi algısını güçlendirmeye ve tiyatronun kimliğini ön plana çıkarmaya çalışmış.

Donmar-Dryden-Street-by-Haworth-Tompkins_dezeen_784_0

Fotoğraflar: © Philip Vile, Valerie Bennett