Andres Bello Üniversitesi’nin eğitim binasını tasarlayan S3 Schmidt Arquitectos ekibi, kampüs gibi işleyen bütüncül ve çoklu bağlantılar içeren bir yapı ortaya çıkarmış. Parametrik cephe tasarımına sahip olan üniversite binası Şili’nin Valparaíso bölgesinde yer alıyor.

Üniversite’nin dört farklı departmanını içeren bina, mimarlar tarafından büyük ve tekil bir kampüs gibi yorumlanarak tasarlanmış. Mekansal kurgudaki genel yaklaşım, öğrencilerin kolay uyum sağlayıp birbiriyle etkileşime geçeceği dolaşım sistemi üzerine çalışmak olmuş. Bu amaçla çevresel koşulları da gözeterek sınıflar, laboratuvarlar ve diğer ortak kullanım alanları için olası en iyi yerleşim şeması oluşturulmuş.

54d83a4ee58ece14f7000134_unab-vi-a-del-mar-s3-schmidt-arquitectos-_dsc03167-1000x663

Mekansal düzen
Beşeri bilimler ve matematik bölümleri binanın çeperine yerleştirilerek ana avlu tanımlanmış. Bilim fakültesi ayrı bir hacim olarak buraya eklemlenmiş. Ana avlu, ortak kullanım alanı olarak herkesin rahatça fikir alışverişi yapabileceği, buluşabileceği bir kurgu çerçevesinde biçimlendirilmiş. Bu nedenle avluya pek çok noktadan giriş sağlanmış ve ana dolaşım kurgusu avlu çevresine yerleşmiş. Avlunun kuzey ve batı cepheleriyle binanın birinci katına bitki kasaları yerleştirilerek küçük dikey ve yatay bitki dokuları oluşturulmuş.

54d83ac3e58ece14f7000138_unab-vi-a-del-mar-s3-schmidt-arquitectos-_s3_u_vm-5553-1000x666

Işıktan yararlanmak
Sınıfların, toplantı salonlarının ve laboratuvarların güneş ışığından en iyi şekilde yararlanması birincil olarak amaçlandığı için yerleşim şeması da buna göre şekillenmiş. Bu sebeple toplantı salonu ve laboratuvarlar ağırlıklı olarak doğu ve güney kanadına konumlandırılırken koridorlar kuzey ve batıya yerleştirilmiş.

Katlar arası ulaşımı sağlayan rampalar özellikle giriş alanında öğrencilerin kullanımı için yoğunlaştırılmış ve bina içi gezinti bir hiyerarşiye oturtulmuş, bu şekilde giriş alanında kamusal bir bölgenin yanı sıra sadece öğrencilerin kullanabildiği bir dolaşım kurgusu daha eklenmiş.

54d83ab9e58ece147000014a_unab-vi-a-del-mar-s3-schmidt-arquitectos-_s3_u_vm_r3-5502-1000x728

Parametrik cephe
Binanın sadece 16 ay içinde inşa edilmesi gerektiği için farklı üretim tekniklerinin tercih edilmesi gerekmiş. Ayırıcı duvarların pek çoğunun prefabrik olarak kullanılması dolayısıyla hem inşaat süresi azaltılmış hem de binanın gelecekteki farklı ve esnek kullanımlarına hareketli duvarlar sayesinde imkan verilmiş. Bunun yanı sıra böyle bir değişimin daha ucuz ve sürdürülebilir olması da sağlanmış.

54d83a64e58ece14f7000135_unab-vi-a-del-mar-s3-schmidt-arquitectos-_dsc03172-1000x663
Cephelerin uygulamasında cam ve metal tercih edilmiş. Camın üzerine gelen tekil bir metal giydirme uygulanmış. Batı cephesinde bu giydirme aynı zamanda örtü gibi işlevlendirilmiş. Parametrik olarak tasarlanan bu cephenin mümkün olan en iyi düzeyde gün ışığını geçirmesi ve aynı zamanda içeriyi fazla ışıktan koruması amaçlanmış.

Fotoğraflar: Aryeh Kornfeld