Japon Mimar Cohta Asano, Iwaki’de yer alan bir alışveriş merkezinin çatısındaki kullanılmayan boş bir mekanı yenileyerek kuaför salonuna dönüştürdü. Üçgensel formların yer aldığı iç mekanda ahşap paneller kullanılmış. Mekan, strüktürel oluşumları ile dikkat çekiyor.

Iwaki’de yer alan Slundre Kuaför, daha önce bir restorana ev sahipliği yapan çelik yapının yenilenme projesi. Mevcut çatıda yer alan üçgen formlar, dış mekanda iki yapı aksı oluşmasını sağlarken camla kaplanmış büyük duvarların da mekanı çevrelemesine imkan tanıyor.

Slundre-by-Cohta-Asano-BHIS_dezeen_784_2

BHIS mimarlık stüdyosundan Cohta Asano, tasarımı oluştururken mevcut çatıdan etkilenmiş. Çatının üçgensel formunu, çelik profiller ile çerçevelenmiş üçgen formlu duvar bölmeleri ve tavan çökmeleri ile yakalamış. Eklenen her bir kesme farklı işlevlere olanak tanırken ana konseptte elmas formunun yakalanması amaçlanmış.

Fonksiyonel Bölmeler
137 metrekarelik büyük alan üçgen kesmelerle bölünerek farklı işlevlerde kullanılacak bölümleri yaratıyor. Cohta Asano tasarım amacının, mekanın fiziksel kapasitesini en yüksek işlevde kullanmak olduğunu belirtiyor. Bölümlendirmeler lamine yüzeyler ile sağlanırken formların sınırları başarılı bir görsel sunmak için profiller ile çiziliyor.

Slundre-by-Cohta-Asano-BHIS_dezeen_784_5

Lamine ahşap yüzeyler yalnızca duvar bölmelerinde değil çeşitli işlevlerin ihtiyaç birimlerinde de yer alıyor. Örneğin saç yıkama bölümünde, işlem esnasında müşterilerin başları tavana doğru baktığından lamine ahşap duvarlar üçgen formlar ile tavana doğru eğik bir şekilde konumlandırılmış. Böylece kişi bu yıkama esnasında tavandaki çok yüzlü üçgen formları izleyebiliyor. Ahşap yüzeyler saç yıkama malzemelerinin bulunduğu dolaplarda da kutu formlarıyla devam ediyor.

Saç yıkama bölümüne komşu olan ve giriş ile resepsiyonun karşısında yer alan boyama bölümü, işlemin zaman almasından ötürü manzaraya bakan bir noktaya konumlandırılmış. Lamine yüzeyler, resepsiyon bölümünde tavandan yere kadar inerken formun devamlılığıyla resepsiyon masasına dönüşüyor.

Slundre-by-Cohta-Asano-BHIS_dezeen_784_6

Siyah renkli profiller, tavanı ve mobilyaları birbirine bağlıyor. Serbest halde duran sandalyeler ve lamine ahşap ile kaplanmış sehpalar ve aynalar, kullanıcılar için farklı deneyimler sunarken geniş cam yüzeyler dışarısının kolay okunabilirliğini vurguluyor.

Salona giriş, birkaç basamaktan oluşan merdiven ve merdivenin önünde yer alan ahşap bir platform ile sağlanıyor. İki kapılı giriş, strüktürün sayesinde iki aksa bölünmüş ve L şeklinde oluşmuş binanın düz cephesinde yer alıyor. Ancak özellikle cadde kotundan bakıldığında bina yekpare bir görüntü sunuyor.

Geçmişin referans çizgilerine bağlı kalarak başarılı bir uyumu sergileyen kuaförün ismi “yavaş ve emin” anlamına gelen Slundre olarak seçilmiş.

Slundre-by-Cohta-Asano-BHIS_dezeen_784_7

Fotoğraflar: © Toshiyuki Azuma