Fransız mimarlık stüdyosu Tank Architectes, La Madeleine şehrinin merkezinde bulunan eski bir polis istasyonunu, tasarlanan ek bir yapı ile kütüphaneye dönüştürdü. Oluşan kamusal mekanlar ile birlikte kütüphane, çevrenin yeni kültür merkezi haline geldi.

Polis merkezinin dönüşümündeki en önemli öğe, üçgensel formlarda tasarlanmış gümüş rengindeki çatı. Kütüphanenin okuma odasında bulunan çatı, üçgensel açıklıklarla güneş ışığını doğrudan içeriye alma imkanı sağlıyor. Orijinal taş yapı, ana pazar meydanına bakarken yeni ek bina yeşilliğin yoğun olduğu manzaraya bakıyor.

2La-Madeleine-by-TANK-Architectes_dezeen_784_3

Kütüphaneye Dönüşen Polis Merkezi
Eski polis merkezinin dönüştürülmesindeki ilk adım, yapıyı ulaşılabilir hale getirmek olmuş. Bunu da girişin ve halihazırda bulunan cam cephenin kotunu sokak seviyesine indirmekle başarmışlar. Oluşturulan yeni cam açıklıklar içeriye tam bir görüş sağlarken eski taş işçiliği beyaz renge boyanarak yenilenmiş. Mimarlar yapıyı ev ve çalışma alanı arasında üçüncü bir yer olarak tanımlıyor. Kütüphane, geniş açıklıklar yardımıyla şeffaflaştırılmış ve giriş katında kesintisiz bir kamusal alan yaratılmış.

Resepsiyon, oditoryum, kafe ve öğretim alanı orijinal binada çözümlenmiş. Yapının arkasındaki üçgen formda tasarlanan açıklık, yapıyı genişletme imkanı sağlamış. Tasarımcılar, bu geniş açıklığa büyük bir okuma alanı ekleyerek yeni strüktürün orijinal binadan farklılaşmasını amaçlamış.

1La-Madeleine-by-TANK-Architectes_dezeen_784_1

Üçgenlerden Oluşan Şeffaf Çatı
Yapı, endüstriyel alanla konut alanı arasındaki sınır aksında bulunuyor. Kütüphanenin çatısında bu iki farklı bölgenin çatı tipinden etkilenilmiş. Endüstriyel binalar ile konutların çatı formlarından esinle şeffaf çatı tasarlanmış, böylece hem çevresini referans alan hem de çevreyi izleten bir strüktür kurgulanmış.

Bir fabrika binasını andıran çatı açıklıkları, yumuşak kuzey ışığını okuma alanına alıyor. Açıklıklar, çatıda oluşturulan piramitlerin üst kısımlarının kesilmesiyle oluşan yüzeylerde bulunuyor. Mekanın insan ölçeğine indirgenmesi için çatının alt kısmı zemine yaklaşan üçgensel formlarla kaplanmış. Tavandaki tasarım yaklaşımının amacı ise La Madeleine’in merkezinde bulunan diğer kütüphanelerin kaset döşeme tavanlarına referans vermek.

4La-Madeleine-by-TANK-Architectes_dezeen_784_11

Çatının dış yüzeyi, yapının çevre binalardan da algılanması için paslanmaz çelikle kaplanmış, iç kısmı ise okuma odasının akustiğini sağlamak amacıyla delikli ahşap kontrplaklarla giydirilmiş. Bütün ahşap çatı panelleri bir atölyede üretilerek kütüphanede birleştirilmiş. Kolonlar ise tasarım genelinde algıyı dağıtmamak için kesişen üçgensel formların köşelerinde konumlandırılmış.

La-Madeleine-by-TANK-Architectes_dezeen_784_21

Mekanların Şeffaflık Vurgusu
Kütüphaneyi çevreleyen cam duvarlar, yapının bir cephesinde sokak ile ilişki kurarken diğer cephesinde okuma odasını saran bahçe ile ilişki kuruyor. Odadaki açıklık duygusu tavan ve alçak mobilyalarla vurgulanmış. Böylece göz hizasında kesintisiz bir açıklık oluşturulmuş. Yapının kenarlarında boylu boyunca uzanan ahşap oturma bankları aynı zamanda havalandırma sistemini de içinde barındırıyor. Bazı kısımlarda bu oturma alanları yükselip basamaklara dönüşüyor. Orijinal bina ile yeni yapı arasında kalan ve kafeden ulaşılabilen korunaklı bir avlu farklı mekanları bahçe yollarıyla birbirine bağlamış. Böylece şeffaflığı öne çıkaran ferah bir kütüphane deneyimi tasarlanmış.

Fotoğraf: © Julien Lanoo ve Pierre Manuel Rouxel