dEEP Architects tarafından tasarlanan Pekin’deki ACE Cafe 751, iç ve dış mekandaki hareketli ve heykelimsi strüktürüyle dikkat çeken bir restoran. Aslen Londra’nın meşhur R&B temalı restoranlarından biri olan ACE Cafe, Çin’de ilk kez açılmış.

Dijital teknoloji ve makine mühendisliği tekniklerinden faydalanılarak tasarlanan restoran, içerideki atmosferi nefes alan bir mekan ve dijital bir cazibeyle dolduruyor. 751 isimli tren istasyonuna inşa edilen yapı, bulunduğu bölgeyi iyileştirmeyi amaçlıyor. Restoranın adında bulunan 751 de bu istasyondan geliyor.

54809298e58ece495100002f_ace-cafe-751-deep-architects_dsc03103-530x352

Tren İstasyonunu İyileştirmek
751 tren istasyonunun asıl strüktürüne dokunmadan, olabildiğince bu yapıyı koruyarak tasarlanan restoran, mevcut endüstriyel tarzı da yansıtıyor. Yapının kuzey cephesini hareketli cam pencerelerle tekrar inşa eden tasarımcılar, ACE Londra’da bulunan orijinal restorandaki bölmelendirme sisteminin aynısını kullanmışlar. Batı cephesi içinse araba girişi kullanımını göz önünde bulundurarak bar tarafından kontrol edilen, biçim değiştiren metal bir cephe tasarlamışlar. R&B ve Punk kültürlerine bir övgü niteliğinde olan metal duvar, tamamen açık olduğunda adeta metal çiçekler gibi açan dümdüz bir duvar haline geliyor.

548092bce58ece4951000032_ace-cafe-751-deep-architects_dsc03136-1000x664

Hareketli Metal Duvar
Yapının dışında bulunan hareket edebilen metal duvar, sadece dış cephede değil, iç mekanda da bulunuyor. Barın arka kısmındaki duvara uygulanmış düz metal duvar, canlıların nefes alıp verişi gibi açılıp kapanarak hareket ediyor. Şekil değiştirip çiçek gibi açıyor, sonra da eski haline geri dönüyor. Hareketli duvarın arkasında bulunan dişliler sayesinde kontrol edilen değişim, projenin bulunduğu çevreden esinlenilerek tasarlanmış. Eski lokomotiflerin buhar makinelerinin bulunduğu bölmelerden yola çıkılarak oluşturulan metal duvar, R&B ve Punk kültürlerini de yansıtıyor, ayrıca yapıya benzersiz bir özellik kazandırıyor.

548092f1e58ecee59100002e_ace-cafe-751-deep-architects_dsc03205-1000x664

Mevcut yapıya olan saygı ve onun korunması için araziye herhangi bir kalıcı mimari üretim yapılamadığı için, tren istasyonunun batı kısmında bütün strüktürü bir araya getirebilmek ve kompozit bir kafe ile birinci katta araba tamir alanı oluşturmak adına, platform ve ofis ikinci kata alınmış. Böylece kafenin tasarımı orijinal tren istasyonuyla eşleşiyor.

Fotoğraflar: © dEEP