Dorte Mandrup Arkitekter ekibinin tasarladığı çocuk yuvası İsveç’te Helsingborg şehrinin yakınında bir kumsalda yer alıyor. Yuva binası, kumsal topografyasını ve bu topografyada bulunan yapı tipolojisini bir araya getirmiş.

İsveç’te bulunan ahşap cepheli çocuk yuvası Danimarkalı Dorte Mandrup Arkitekter tarafından tasarlanmış. Kendine özgü yapısal özelliklere sahip olan tasarım, çevresini saran kıyı topografyasına referans vermesiyle dikkat çekiyor. Helsingborg şehrinin yakınında bir kumsalda konumlanan yuva, cesur mekansal açılarıyla çevredeki kum tepelerini ve kıyı şeridinde bulunan ufak balıkçı kulübelerini çağrıştırıyor.

yuva2

Kütlesel Tasarım
Mevcut okul yapısına ek olarak yapılan çocuk bakım merkezinde dört farklı yaş grubu için kullanım ortamı bir araya getirilmiş. Bu bağlamda her yaş için ayrı bir oda tasarlanmış. Bu dört ayrı odanın cepheleri balıkçı kulübelerini çağrıştıran kalkan duvarları anımsatıyor ve bu kalkan duvarların hepsi farklı bir cepheyi oluşturuyor. Yuvanın grup alanları, kontrplak kitaplıklarla mekansal olarak birbirlerinden ayrılmış. Yaş gruplarına göre özelleşen odaların arasında iki yaş grubunun ortak kullanabilecekleri alanlar bulunmakta. Bütün yapıda devam eden yeşil renkli zeminle kitaplıklar bir bütünlük oluşturuyor ve tasarımda bu açıdan şeffaflık duygusu hissediliyor. Yuvanın komşu okula bağlandığı bölümde, gardırop için kuytu mekanlar da tasarlanmış.

yuva1

Çevreyle Bütün
Büyük camlar doğal ortamla sıkı bir ilişki kurulmasını sağlarken aynı zamanda bütün yıl boyunca gün ışığından bol miktarda faydalanılmasına da olanak sunuyor. Farklı açıların bir araya gelmesiyle oluşan çatı açıklıklarında da şeffaflıklar oluşturulmuş. İçeriye olabildiğince doğal ışık alınması amaçlanmış.

yuva3

Komşu okul binasıyla yuva arasında konumlanan çocuk parkı, denizden uzak dış ortamda korunaklı ve güvenli bir alan yaratmış. Yuvanın denize bakan kısmında kumsal peyzajı sürdürülmüş.

Fotoğraf: © Adam Mørk