Geleneksel kireçtaşı cepheye sahip Greenwich Üniversitesi mimarlık fakültesinin yeni binasını Heneghan Peng ekibi tasarladı. Çelik ve cam malzemelerin kullanıldığı dört katlı yapıda, çift kat yüksekliğine sahip merkezde konumlandırılan mekan, öğrencilerin projelerini astığı eleştiri odası olarak kullanılıyor.

İrlandalı tasarım ekibi Heneghan Peng Architects ekibinin tasarladığı yapıda çeşitli işlevler bir araya gelmiş. Yapı, okulun mimarlık ve peyzaj bölümlerinde okuyan toplam 2000 öğrenciye mekan sunmanın yanı sıra kampüsün kütüphanesini de barındırıyor. Öte yandan yeni kurulmuş olan yaratıcı meslekler ve dijital sanatlar fakültesinin de eğitim birimlerini içeriyor.

University-of-Greenwich-Stockwell-by-Heneghan-Peng_dezeen_468_22

Çevreye Uyumlu Tasarım
Civarında Saint Alfege Kilisesi ve Christopher Wren’in tasarladığı Royal Naval College yapısının bulunduğu mimarlık okulu oldukça tarihi bir bölgede konumlanıyor. Aynı zamanda UNESCO tarafından dünya mirasları listesine alınmış olan Maritime Greenwich bölgesi içinde olan okul, kireçtaşı görünümlü dış cephesiyle tarihsel çevreye saygı duyan ama taklit etmeyen bir doku olarak tarif ediliyor.

Açılı kanatçıklar ve girintilerden oluşan cephe, sokağın mevcut görüntüsünün hatlarına riayet eder nitelikte. Yapı bloğu aynı zamanda gün ışığını iç mekana taşımak adına dar avlularla parçalanmış.

Tasarımcılar, Greenwich kasabası için sürecin en başından itibaren tarihi bloku muhafaza etmenin gerekliliği konusunda hemfikir olmuşlar. Okul yapısının bir kısmı da bu dokuyu korumak üzerine gelişmiş. Ana malzeme olarak kullanılan taşın görselliği ve hissi, tarihi kent parçasının devamlılığı ve dış mekanla kurduğu ilişki için olumlu bir tercih olarak değerlendirilmiş.

University-of-Greenwich-Stockwell-by-Heneghan-Peng_dezeen_468_21

Mekansal Kurgu
Cephede görülen dar ve geniş şeritler iç mekana doğru devam ediyor. Bu şeritler servis mekanları ile dolaşım rotaları tarafından bölünen eğitim ve öğretim alanlarının yerleşimini oluşturuyorlar. Taştan yapılma dış cephenin aksine, iç mekan açıkta kalan beton yüzeyler ve endüstriyel çelik merdivenlerle oldukça modern bir tasarıma sahip.

Mimarlık fakültesi on metre yüksekliğinde bir mekanı merkez kabul ediyor ve tüm mekanlar bunun etrafında şekilleniyor. Birinci katta bulunan bu mekanda öğrenciler çalışmalarını eleştiri almak için asıyorlar. Mekanın etrafı ise tasarım stüdyolarıyla çevrili. Galeriler mekana yukarıdan bakıyor ve devamında seminer salonları bulunuyor.

University-of-Greenwich-Stockwell-by-Heneghan-Peng_dezeen_468_0

Yapıda toplam iki tane derslik bulunuyor. Bunların ikisi de zemin katta konumlanıyor ve kademeli bir şekilde bodrum kata iniyor. Okulda ayrıca sergi alanları, dükkanlar ve bir kafeterya var.

Kütüphane bloğun kuzey bölümünün sonunda konumlanıyor, dolayısıyla üniversitenin ana yerleşkesine doğru bakıyor. Merkezinde bulunan çelik merdiven orta avlunun en üst noktasına kadar devam ediyor. Cephenin açılı bölümlerinin çerçevelediği pencere önü oturma yerleri sessiz okuma alanları sağlıyor.

Çatı, on dört tane terasa ve bahçelere sahip. Neredeyse on iki adet tenis kortu büyüklüğündeki alan, alg ve su yosunu çalışmaları yapmak için de kullanıyor.

Fotoğraflar: © Hufton + Crow