Japon mimar Kengo Kuma’nın tasarladığı çalışma alanı ve kafe olarak işlev kazanan mekanda ahşap paneller üst üste istiflenerek yapay bir topografya oluşturulmuş. Ahşap paneller, topografyaya uygun şekilde form değişimlerini oluşturarak farklı işlevleri üstlenmiş.

Japon Mimar Kengo Kuma, Osaka merkezli çevrimiçi restoran rehberinin çalışma alanı ve kafe yapısı için ahşap panellerden oluşan topografik bir mekan tasarlamış. Katmanlaşan ahşap paneller, mekanın bütününe bakıldığında çizgisel bir görüntü oluşturuyor.

kengo-kuma-shun-shoku-lounge-designboom-06

Kengo Kuma, Gurunavi şirketi için 82 metrekarelik iç mekanı iki kısma ayırmış. Bu alanlardan biri çevrimiçi restoran rehberinin bilgi merkezi ve çalışma alanı olarak işlerken diğeri ise kafe olarak hizmet ediyor. Kafe ortamı, Osaka’nın kalabalık caddelerinden kaçış için sıcak bir mekan sunuyor.

Katmanlaşan topografya
İki mekan parçası da aynı tasarım dilini konuşuyor. Yüzeyler kontraplakların katmanlaşmasıyla oluşmuş. Bu kontraplaklar bir topografya gibi şekillenerek gerekli yerlerde mobilya işlevlerini de karşılamış. Nitekim Kuma da ahşap panelleri üst üste istifleyip iç mekanda bir topografya yaratmak istediklerinden bahsediyor. Yemekle ilgili çeşitli nesneler de bu ahşap panellerin üzerine konulmuş.

kengo-kuma-shun-shoku-lounge-designboom-01

Katmanlaşan işlevler
Shun*Shoku isimli kafe kısmında, ahşap paneller bir köşede zeminden tavana kadar istiflenmiş. Kafenin tam merkezinde aynı yöntemle tezgah ve çevresinde yer alan oturaklar oluşturulmuş.

Yine aynı şekilde çalışma alanında, katmanlar odanın köşelerini sarıyor. Bu katmanlar çeşitli yüksekliklere uzanarak raflar, masalar ve oturma alanları yaratmış.

kengo-kuma-shun-shoku-lounge-designboom-03

Bu iki alan üç taraftan cam duvarlarla sarılırken, arka kısımda opak bir duvarla örtülmüş. Mekanlar, Osaka ana tren istasyonunun alışveriş alanına yönlendiren bir geçişle ayrılmış.

Kengo Kuma benzer bir katmanlaşma yöntemini Dundee V&A Müzesi için de geliştirmişti.

Fotoğraf: © Kengo Kuma & Associates