CRAB Studio’nun Queensland Avustralya’da bulunan Bond Üniversitesi için tasarladığı mimarlık fakültesinde ana dolaşım aksına açılan açık stüdyolar, betonarme taşıyıcıların arasına saklanan kuytu toplantı alanlarıyla öğrenme sürecine ve öğrenci bakış açısına farklı bir yaklaşım sunmuş.

Bond Üniversitesi, CRAB Studio ile Abedian School of Architecture fakültesinin yeni yapısı için anlaşarak açık dolaşımın olduğu, çok işlevli mekanlardan oluşan bir yapıya sahip olmuş.

abedianschool1

Stüdyolar, ofisler, laboratuvarlar ve araştırma odaları yapı boyunca uzayıp giden koridorun etrafında konumlanmış. Bu aks, yapının ana sirkülasyonu ve bir bakıma da merkezi. Ancak bu koridor klasik okul koridoru olmaktan çok daha öte şaşırtıcı köşelere ve açık çalışma ortamına sahip. Belirli sınırlandırıcıların olmaması da aksı eğlenceli hale getirmiş. Koridorun çatı örtüsü ise ters yönlerde eğimli döşemelerden oluşmuş.

Önde gelen sayılı mimarlık enstitülerindeki verdikleri seminerlerden edindikleri deneyimlerle, mimarlar Cook ve Robotham fakülte içinde seminer odaları, amfiler de dahil olmak üzere eğlenceli, resmiyetin hissedilmediği çalışma alanları önermişler. Bu tasarım kararı kendini en çok oyuk şeklindeki korunaklı “kuytu köşe” toplantı odalarında hissettiriyor.

abedianschool2

Açık Dolaşım
Mimarlar tasarımı şöyle açıklıyor: “Bireyin aktivitelerini rahatça gerçekleştirebileceği ve kendisini doğal ortamında hissedeceği bir bina tasarlamak istedik. Bunları sağlayan belli bir hiyerarşi ve sisteme oturan ‘kuytu köşeler’, stüdyolar ve döşemeler, hacmin yönelmesine ve çeşitlemelerine dair dikkat çekici çözümler sunuyor.”

Mimarlar, tasarımda öğrenciler için açık ve özgür alanlar ile paylaşılan mekanlar yaratmayı amaçlamışlar. Etrafta neler olup bittiğini görerek öğrenme sürecinin yolunu açmışlar. Aslen karşı çıktıkları durumsa kapalı stüdyolarda ve odalarda öğrenmenin yetersiz olabileceği.

abedianschool3

Açık ama Gizli Mekanlar

Sessiz toplantı alanları pürüzsüz, eğrisel betonarme duvarların içine sıkıştırılmış. Bu duvarlar toplantı alanlarını üç tarafından sararken ana yaya aksı tarafını açık bırakıyor. Aynı zamanda duvarlar, açık stüdyo alanlarını birbirlerine bağlıyor. Stüdyolar kademeli giriş katının güney kısmında konumlanmış. Hepsi boydan boya şeffaf duvarlar ve kapılarla korunaklı dış terasa açılıyor. Bu alan çimenlik olarak tasarlanmış.

Merdivenler iki adet kuytu toplantı mekanının eğrisel dış duvarlarını çevreliyor ve giriş katını üst katlarda bulunan stüdyolara, ofislere, okuma alanlarına, dersliklere ve resepsiyona bağlıyor. Stüdyolar için renkli ve amorf mobilyalar tasarlanmış. Bu mobilyalar, verilen göreve ve istenilen performansa göre farklı düzenlemeler yapmaya olanak sağlıyor.

School-of-Architecture-Bond-University-by-CRAB-studio_dezeen_33_1000

Doğal verilerin tasarıma etkisi
Güneş ışığını kontrol edebilme ve güney yönündeki soğuk rüzgarlara bir cephe oluşturabilmek için yapı, doğu-batı aksı doğrultusunda konumlanmış. Kuzey, doğu ve batı cephelerindeki duvarlar ve camlar narin metal kolonlarla taşınan çatı örtüsüyle korumaya alınmış.

Mimarlar, kuzeyin doğrudan gelen ışığına bir koruma yaratmak ve güneş ışığını filtreleyerek içeri almak için yapının yüzeyine müdahale etmek istemişler. İçeriyi monotonlaştırmadan fazla ışık ve ısıdan korunmaya çalışılmış. Kuzey cephesindeki camların üstünde sert kuzey ışığının içeriye girmesini önlemek için dalgalı metal paneller kullanılmış.

Fotoğraflar: © Peter Bennetts