İsrailli tasarım stüdyosu Jacobs-Yaniv paralimpik altın madalya sahibi Keren Leibovtich için Kfar Saba, İsrail’de bir pilates stüdyosu tasarladı. Jacobs-Yaniv, eskiden etkinlik salonu olarak kullanılan mekanda yerde farklı mekanlar oluşturabilmek adına çelik çerçeveler kullanmış.

Powerhouse KL Pilates Studio isimli egzersiz salonu yirmi sene önce İsrail Ordusu’nda görevdeyken sırtından yaralanan Keren Leibovtich için tasarlanmış. Leibovtich, aynı zamanda birçok madalya kazanmış bir atlet. Şimdiye kadar üç tane dünya rekoru kırmış, beş kez Avrupa şampiyonu olmuş ve sekiz paralimpik madalya kazanmış. Atlet, iki yıl önce pilatesi keşfederek bu hareketleri gerçekleştirebileceği bir mekana ihtiyaç duymuş.

pilates-studio

Eski Atlete Egzersiz Salonu
1920 yılında Josef Pilates tarafından geliştirilen egzersiz biçimi pilates, bedenin kendi ağırlığını kullanarak elastik bantlar ve hareketli yataklar yardımıyla kontrollü ve yavaş hareketlerle kas gücü oluşturmayı amaçlıyor. Atlet Lebovtich tekerlekli sandalyeden kurtulduktan sonra kaslarını güçlendirmek için bu egzersiz yöntemine başvurmuş ve kendi stüdyosunu açıp bu teknikleri öğretmeyi amaç edinmiş.

Etkinlik Salonundan Pilates Stüdyosuna Geçiş
Jacobs-Yaniv ekibi, 180 metrekarelik etkinlik salonundan mevcut bütün donatıları ve kartonpiyerleri sökerek giriş ve karşılama alanlarını oluşturmuş. Ardından geniş mekana çelik bir çerçeve strüktür yerleştirmiş. Böylece iki farklı mekana bölünebilen egzersiz alanı tasarlanmış.

Tasarımcılar pilatesin farklı yönlerini araştırmaya ve anlamaya zaman harcamışlar. Başta metodun tarihini ve özünü, daha sonra da teknik gereklilikleri öğrenen tasarımcılar mekanı etrafta gerektiği gibi hareket edilebilecek ve farklı yataklarla egzersiz yapılacak şekilde tasarlamışlar. Tasarımcılar, pilates stüdyosunu hareket, ruhsal güçlenme ve öz motivasyon fabrikası gibi gördüklerini belirtiyorlar.

pilates2

Çelik çerçeve, kasları güçlendirmekte kullanılan TRX kayışları kullanacak olan öğrencilerin bütün ağırlığını taşıyabilecek güçte. Bu yüzden çerçeve mekana tekil parçalar halinde getirilip içeride birleştirilmiş. Çelik strüktür aydınlatmayı ve geniş bölmeleri taşıyor. Bölmeler hafif el hareketleriyle döndürülebiliyor. Tasarımcılar, temel malzeme seçimiyle öz gücün sade içeriğini yansıtmak istediklerini söylüyorlar. Karşılama alanı metal çerçeveye oturtulmuş cam levhalarla ayrılmış. Bu sayede ziyaretçiler derslere katılmıyor olsalar da mekan hakkında genel bir bakışa sahip olabiliyorlar. Küçük bir bütçeyle çalışılmış olan projede mobilyalar yerel dükkanlardan temin edilmiş. Öte yandan inşaat tuğlalarıysa arka taraflarından açıkta bırakılarak mekan olabildiğince çıplak hale getirilmiş.

Fotoğraflar: © Yoav Gurin