Nan Arquitectos ekibinin tasarladığı Inshopnia dükkanı, iki farklı işlevin bir araya geldiği bir mekan kurgusuna sahip. Hem bir giysi dükkanı hem de bir kahveci olan Inshopnia, minimal yaklaşımla tasarlanmış bir yer.

Aynı mekana konumlanan kahveci ve şarküteri dükkanları kadar ilginç bir fikre sahip olmasa da kahveci ve giysi dükkanının birleşiminden oluşan Inshopnia, alışveriş esnasında uykusu gelenlere ya da yorulanlara sakin bir köşe sunuyor. İşverenden gelen farklı bir konsept kurgusu önerisiyle giysi dükkanı ve küçük bir kahve dükkanının birlikteliği gerçekleşmiş. Bu iki farklı işlevin oldukça doğal görünen bir şekilde bir araya gelmesi ve birbirini mekan öğeleri aracılığıyla tamamlaması önemli tasarım kriterlerinden birkaçını oluşturmuş.

5444745cc07a802a690004fb_inshopnia-nan-arquitectos_nc_inshopnia_07-1000x666

Bir Ayırıcı Olarak Merkezi Strüktür
Projenin ana öğesi, geleneksel bir evi çağrıştıran merkezdeki ahşap strüktür. Bu öğe ile hem iki mekanı farklılaştırmaya çalışmışlar hem de mekanda beklenmedik olan bir “sürpriz”i kurgulamak istemişler. Mekandaki ölçek değişimini ise daha az görünür kılmak adına tavanın siyah olmasına karar verilmiş. Böylece Inshopnia’nın sessiz, sakin ve ev hissi uyandıran bir yer olmasını da sağlanmış.

Inshopnia-1

Dükkandaki mobilyalar giysileri organize etmeye, depolamaya ve sergilemeye yarıyor. Merkezdeki ana ahşap strüktürün etrafında dolaşan giysi mobilyaları da ahşap kullanılarak inşa edilmiş. Ahşabın sade dokusu ve mobilyaların minimal tasarımı giysileri vurguluyor. Mekan yüzeylerindeki mat renk tercihi ve dokuların pürüzsüzlüğüyle de buna katkı sağlanmış.

Inshopnia2

Sakince Aydınlanan
İç mekan aydınlatması benzer bir yaklaşımla giysileri öne çıkarmış ve kahveciye gelenleri yormayan bir sakinlikle buluşturmuş. İç hacmin doğru ışık kullanımıyla optimum düzeyde algılanması, mekanın iki işlevinin de birlikte var olması açısından önem kazanıyor bu projede. Öte yandan işletmenin sahip olduğu estetik değerleri de tanımlıyor.

Cadde üzerinde konumlanan dükkan, şeffaf cephesiyle davetkar olmayı amaçlıyor. Görece kalabalık ve gürültülü olan sokaktan kaçmak ve belki de dışarıyı sessizce izlemek isteyenler için kolay ulaşılabilir ve ferah bir yer tasarlanmış.

Fotoğraf: © Ivan Casal Nieto