Junsekino Architect And Design ekibi tarafından tasarlanan Teneke Adam Evi’nde, ev sahibinin çelik yapılara olan sevgisinden ötürü çelik yapı elemanları ana tasarım öğesi olarak kullanılmış. Çelik, evin güçlü karakterini oluşturmuş.

Bangkok, Tayland’da bulunan yapının ifadesi sade, basit ve açık olmakla birlikte oldukça özgün. Ana strüktür olan çeliğin yüksek dayanıklılığı, esnekliği ve zor şartlar altındaki verim gücünden kaynaklanan yararları bir yana, “malzemenin dürüstlüğü” konusunda da önemli bir tutum sergiliyor. Arazinin kısıtlı olduğu Bangkok’un kalbinde bulunan üç katlı proje, altı metrelik çelik taşıyıcılarla mekansal olarak kazanım sağlıyor.

544ef7b6e58ecef8130000cd_tinman-house-junsekino-architect-and-design_portada_tinman-2-530x378

Ev sahibinin en sevdiği kurgusal karakterlerden biri olan ve L. Frank Baum’un yazdığı meşhur Oz Büyücüsü adlı kitapta geçen Teneke Adam’dan esinlenerek isimlendirilen ev Teneke Adam Evi adını taşıyor.

Batı Cephesinin Çözümlenişi
Batıya doğru bakan yapılarda dış radyasyon ısısı ve içerideki sıcaklık kaybı bir problem oluşturduğu için yalıtımı farklı bir konsept ile oluşturmaya karar vermişler. Evin batı cephesi zeminden tavana kadar uzanan çift katmanlı bir duvara sahip. İç mekanda batı cephesine gelen duvarda devasa bir kütüphane bulunuyor. Ev sahibinin de geniş bir kitap koleksiyonu olduğu için bu kütüphane önemli bir işlev kazanıyor. İkinci katta ise batı cephesini yalıtırken bu kısımda ev sahibine ait kişisel bir mekan oluşturmuşlar. Öte yandan havalandırma için mimarlar eski evlerdeki gibi pancurlu pencereler tasarlamış. Uygulanan pancurlarda estetik olarak iyi bir görüntü kazandırmak adına tasarımcılar ana malzeme olan çeliği çerçeveleştirmiş. Böylece pencere açıklıkları minimal ve şık bir detayla oluşmuş.

544ef7a6e58ece63a80000b6_tinman-house-junsekino-architect-and-design_img_9936-530x378

Mekanların Dağılımı
Otopark, bodrum katında yer alıyor. Çok işlevli tasarlanan bodrum katında oturma odası, yemek odası ve mutfak da bulunuyor. Mimarlar, evin genelinde açık planlı bir proje tasarladıkları için mekanlar en uygun şekilde planlanmış. Açık planlı bu evde merdiven ana rolü üstleniyor; 600 metrekarelik alanda bir bağlayıcı ve dikey dolaşım unsuru görevini üstleniyor. Merdiven tüm mekanları birbirine bağladığı için, kullanıcılara evde o sırada gerçekleşen her şeyi görme fırsatı sunuyor. Tavan penceresinin konumu merdivenle bağlantılı bir yerde bulunuyor. Bu da gün ışığının dikey mekan bağlantılarına ulaşmasını sağlıyor.

544ef778e58ecea3a00000cd_tinman-house-junsekino-architect-and-design_img_9857-530x353

Çalışma odası ve dolaplar ikinci katta konumlanıyor. Kütüphane, ikinci ve üçüncü katları birbirine bağlıyor. Üçüncü katta bulunan yatak odasına ulaşmak için dairesel merdiveni kullanmak gerekiyor. Üçüncü katta, örümcek ağlarına benzeyen ve kalın iplerden elde edilen fileli özel bir mekan var. Çatı katı ise Bangkok şehrinin manzarasına odaklanmakla kalmayıp, kullanıcılara dinlenme ve rahatlama alanı sunmuş.

544ef68de58ecea3a00000c5_tinman-house-junsekino-architect-and-design_img_9588-530x353

Fotoğraflar: © Spaceshift Studio