Frank Gehry’nin Louis Vuitton Vakfı için tasarladığı sanat merkezi altı yıllık inşaat sürecinin ardından tamamlandı.

Paris’in tarihi parkı Bois de Bouogne içine yerleşen sanat merkezi, pek çok güncel sanat çalışmasına ev sahipliği yapıyor. Louis Vuitton Vakfı’nın Fransa’da ve uluslararası ortamda güncel sanatın görünürlüğünü artırmayı amaçlamasıyla sanat merkezi yapısı tasarlanmış.

frank-gehry-paris-fondation-louis-vuitton-designboom-03

Yelkensi Dış Kabuk
Louis Vuitton Sanat Merkezi, geçici ve kalıcı sergiler için tasarlanmış tipik Frank Gehry mimarlığına sahip bir yapı. Yapı, fiber-betonarme panellerle kaplanmış beyaz blokların bir araya getirilmesiyle oluşmuş. Ahşap kolon ve kirişlerle desteklenen on iki parça sırlı cam panelden oluşan yelken benzeri dış kabuksa beyaz blokları sarıyor. Giriş salonu bir restoran ve kitapçı ile etkinleştirilmiş ve bu mekana yakın konumda bulunan çok amaçlı bir hacim tasarlanmış. Bu hacim 350 kişilik kapasitesiyle konferans ve toplantı salonu olarak kullanılabiliyor.

frank-gehry-paris-fondation-louis-vuitton-designboom-06

Yansımaları Yönetmek
Binanın içine doğadan bir parça katmaya yarayan sırlı cam paneller, Bois de Bouogne parkından görüntüleri biraz bozarak içeri yansıtmış oluyor. Heykelsi merdivenler ise bu görüntüleri izletirken yukarıdaki sergi mekanına ve çatı bahçesine ulaştırıyor. Çatı bahçesi, ziyaretçilere parkın bütününe yukarıdan bakma ve izleme fırsatı sunan bir yer. Giriş salonunun aynı zamanda çok disipinli performanslara, buluşmalara, tartışmalara ve daha genç katılımcılara ve izleyicilere yönelik eğitim etkinliklerine uygun bir yer sunması bekleniyor. On bir adet sergi galerisi kalıcı ve geçici güncel sanat koleksiyonunu barındırıyor.

frank-gehry-paris-fondation-louis-vuitton-designboom-04

Bükme Teknikleri
On iki parçadan oluşan yelken benzeri dış kabuk toplamda 3600 adet cam panelin birleşiminden elde edilmiş. Projede, cam panelleri istenilen milimetrik ölçülere getirmek ve bükmek için özel bir mühendislik yöntemi kullanılmış, böylece akışkan ve eğri yüzeyli bir kabuk kurulabilmiş. Frank Gehry, tasarımın 19. yüzyılın cam ve bahçe mimarlığının hafifliği ve akışkanlığından etkilendiğini belirtiyor. Sanat merkezinin organik bir yapıda olduğunu düşünenler ve tarihi bir park içinde camdan buluta benzediğini söyleyen tanımlar da mevcut.

frank-gehry-paris-fondation-louis-vuitton-designboom-09

Fotoğraf: © Iwan Baan, Todd Eberle