Kümelenmiş uzun bambu gövdelerin oluşturduğu “yapay orman”  Vietnam’daki açık hava restoranının strüktürünü oluşturuyor.

Vietnamlı Vo Trong Nghia Architects ekibinin tasarladığı bambu açık yapı, Dünya Mimarlık Festivali 2014′te ödül kazandı. Mimarlık ekibi arazinin zorluğu nedeniyle en yakın şehir olan Hanoi’den ancak yedi saatlik araba yolculuğu ile buraya ulaşılabildiğini belirtiyor. Bu sebeple yerel bambu ve taş işçiliğinin ana strüktürü oluşturmasına karar vermişler.

Son-La-Restaurant-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_784_0

Zorlu Arazi
Son La Restoran Hanoi şehrine yakın bir konumda zorlu bir arazide bulunuyor. Riskli yamaçları aşarak ulaşılabilen restoranın inşaatının malzeme temini ve ulaşım açısından zor olacağı öngörülmüş. Bu zorlukları göz önüne alan mimarlar yerel kaynaklardan faydalanmayı doğru bulmuşlar. Yerel iş gücü ve çok yakında bulunan malzemelerin kullanılması, tasarım aşamasındaki ilk kararlardan olmuş.

Son-La-Restaurant-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_784_1

Taş ve Bambudan Açık Strüktür
Restoranın planı, pavyonu andıran taş duvarlı sekiz adet strüktürün yan yana gelmesinden oluşuyor kabaca. Uzun taş duvarlar arasındaki açıklıklar ise aslında buranın açık hava restoranına dönüşmesini sağlıyor. Öte yandan her bir taş duvarlı pavyon farklı yükseklik ve boyutlara sahip ve kendi içlerinde bir ya da iki katlı bir yapı oluşturuyorlar.

Son-La-Restaurant-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_784_5 Son-La-Restaurant-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_784_4

Islak, nemli, yağmurlu ve sıcak olan tropik muson iklimine uyum sağlamak için de restoran binası ayrı ayrı yapıların birleştirilmesi şeklinde kurgulanmış. Duvarlar arası açıklıklar hava dolaşımı sağlarken doğal ışık ve manzara ile konforlu bir ortam da oluşturulmuş.

Luong isimli yöreye özgü bambu türü sekiz metre yüksekliğe kadar büyüyebiliyor. Bu yüzden de restoranın ana strüktürünü oluşturan malzeme olarak seçilmiş. Bambular oldukça basit bir yöntemle yan yana ve alt alta gelecek şekilde sabitlenmiş. Bu işlemden önce bambu geleneksel bir yöntemle inşaata hazırlanmış. Bu yönteme göre bambu çamurun içinde bekletiliyor ve tütsüleniyor. Daha sonrasında ise birbirine çivi ve halatlara bağlanıyor. Bambunun yerel olarak sağlanması gibi taş duvarların malzemeleri de yakın çevreden edinilmiş.

Son-La-Restaurant-by-Vo-Trong-Nghia-Architects_dezeen_784_2

Restoranın çatısı sazdan yapılmış ve su geçirmez olması için şeffaf plastik bir membran ile birleştirilmiş. Restoranın dışındaki basamaklardan ulaşılan havuz girişe yakın bir yerde konumlanmış ve etrafına şeftali ağaçları dikilmiş.

Fotoğrafar: © Hiroyuki Oki