Dünya Mimarlık Festivali’nde (WAF) yılın yapısı seçilen a21 Studio’nun Şapel projesi, Vietnam’da yeni gelişen kentsel bir bölgede inşa edilmiş kamusal bir merkez.

Yaşanan emlak krizinin sonucu olarak Ho Chi Minh şehrinin kamusal mekan sıkıntısı çekmesiyle Şapel isimli proje gerçekleştirilmiş. Özellikle genç insanlar için bir toplanma merkezi olması öngörülen Şapel’de konferans, sergi, düğün gibi etkinlikler düzenlenebiliyor ya da basit olarak sadece buluşmak ve vakit geçirmek için kullanılabiliyor.

53a72da5c07a80a3930000b4_the-chapel-a21-studio_7-1000x625

Geri Dönüşüm ve Strüktür
On yıllığına kiralanmış olan 200 metrekarelik bir araziye yerleşen Şapel’in tasarımına alanda önceden mevcut olan çelik strüktür, metal tabakalar gibi malzemeler de dahil edilmiş. Bununla birlikte çeliğin ana strüktür öğesi olarak kullanılması nedeniyle yapının hem hafif olması sağlanmış hem de inşaat süreci kısaldığı için bütçe azalmış. Giriş kapısının ikili çelik kolonlar ve beyaz renkli metal levhalar ile tanımlanmasıyla mimarlar, yapıya uzaktan bakıldığında buranın bir şapele benzediğini belirtiyorlar. Öte yandan taşıyıcı çelik strüktürün bir kısmı estetik değerler göz önüne alınarak ağaç şeklinde tasarlanmış ve şapelin içinde görünürlüğü artırılmış. Böylece zeminde de etkinlikler için yeterli boşluk sağlanmış. Şapelin içi beyazın hakim olduğu tek bir mekandan ibaret. Ayrıca çeşitli uygulamaların gerçekleştirilmesi ve kısa süreli kira dönemi ile başa çıkabilmek için tek bir ağaç biçimli kolon sistemi tarafından desteklenen kapı çerçevesi kullanılmış. Öte yandan renkli perdeler ve doğal malzemeler tüm mekanı daha kullanım isteği açısından ilerletmek adına tasarlanmış.

53a72dd8c07a80b48b0000a9_the-chapel-a21-studio_12-1000x666

Renk ve Işık Hakimiyeti
Çok katmanlı bir yapı oluşturan renkli perdeler, mekandaki açıklıklar içine yerleşiyor. Metal bir çerçeveye sahip olan perdeler, hem mekanı canlandırmaya yarıyor hem de metalin sert ve soğuk yapısını yumuşatıyor. Zeminde ve mobilyalarda ve Şapel’i saran bahçede daha doğal bir görüntü elde edilmek istenmiş, bu sebeple ahşabı daha az işlenmiş haliyle kullanmışlar.

53a72d6cc07a80c11200009f_the-chapel-a21-studio_1-1000x666

Basitliğe Övgü
Projenin mimarları Şapel projesi ile genç nüfus için kamusal bir mekan oluşturmanın önemini vurguladıklarını belirtiyor. WAF program yöneticisinin belirttiğine göre jüri, Şapel projesinin modernite ile tarihi kucakladığını ve iletişim yarattığını düşünüyor. Bu bağlamda az malzeme ile önemli bir mekan etkisinin kurgulanması da önem kazanmış. Öte yandan malzemelerin ve yerin geri dönüşümü, yeniden tasarımı açısından da iyi bir fırsat olarak görülmüş. Renk ve ışık gibi iki basit ve önemli öğe ile pek çok kişinin kendini rahat hissettiği bir mekan tasarlanırken malzemenin ve biçimin “sıradan” olabileceğini denemek istemişler.

Fotoğraflar: © a21 Studio