Pekin’deki “aile kutusu” olarak adlandırılan SAKO Architects tasarımı eğitim merkezi, çocukların hayal gücünü zenginleştirmek için oyuna teşvik eden bir yapıda kurgulanmış. Eğitim merkezinde oyun alanları, yüzme havuzu ve sınıflar yer alıyor.

Aile Kutusu adlı eğitim merkezi Pekin’in iş merkezi bölgesinde yer alıyor. Tasarım konsepti, iç mekanda dalgalı bir formda ilerleyen renklerin, rengarenk ağaçlar oluşturmasına dayanıyor. Bu haliyle bir ağacın ya da ormanın soyutlanmış hali olarak özetlenen iç mekan aslında çocuklar için ilgi çekici ve neşeli bir alan sunuyor. Bunu sağlamak için SAKO Architects ekibi, iç mekanı canlı ve parlak renkler ile donatırken dalgalı duvarlar, açıklıklar ve kapılar tasarlamış.

SAKO-architects-family-box-in-beijing-china-designboom-02

Aile Kutusunun İçinde
Eğitim merkezi, okul öncesi ve ilkokul çağındaki çocukların eğitimi için kullanılıyor. Bu yüzden iç mekan tasarımında daha oyuncu bir atmosfer yaratılmış. Aslen İngiltere’deki okul öncesi eğitim sistemine göre bir model sunan okul öncesi eğitim kurumu, Pekin’deki elit tabakaya hitap ediyor.

Eğitimin Mekansal Karşılıkları
Merkezin kamusal programı, mevcut üç kata da yayılmış. Zemin katta ana giriş ve üç adet yüzme havuzu bulunuyor. İkinci ve üçüncü katlarda ise birbirinden ayrı on beş tane etkinlik odası ve sınıf var. Eğitim merkezinde aynı zamanda mutfak, market, müzik stüdyosu, dans çalışma odası, kafeterya, kapalı egzersiz ve oyun alanı da yer alıyor.

SAKO-architects-family-box-in-beijing-china-designboom-06

Gelişigüzel biçimde sıralanmış on iki adet renkli silindir, mekanı bölümlere ayırıyor ve çeşitli etkinlikler için farklı niteliklere sahip zonlar oluşmasını sağlıyor. Silindir hacimlerin serbest formlardaki açıklıkları, farklı varyasyonlarda tasarlanmış. Bu çeşitlilik, tasarımın oyuncu atmosferini beslerken duvarların doğasına aykırı görüntüler sunuyor.

SAKO-architects-family-box-in-beijing-china-designboom-08

Dairesel formlu kapılar tüm mekanda tekrar ediyor ve çizgi filmleri anımsatan pencereler de aynı şekilde dairesel formda yerleştirilmiş. Çocuklar bu küçük pencere açıklıklarını oyunlarına dahil edebiliyor ya da mekanı keşfederken kendine gizli delikler yaratabiliyor. Üç katlı bir eğitim merkezinin geniş açıklıklar ve hacimler ile çözümlenmiş olması böylece çocuklar için büyük bir merak ve keşif ortamı oluşturmuş.

Fotoğraflar: © Ruijing Photo / SAKO Architects