Kolombiya’nın Cartagena kentinde inşa edilen okulun, halk üzerinde olumlu sosyal etkiler gösteren bir proje olması planlanmış. Aynı zamanda kentsel bir proje olan Pies Descalzos Okul’u insanların gündelik hayatını iyileştirmek, kişisel ve toplumsal gelişmeleri desteklemek amacına sahip.

Okul tasarımı, sürdürülebilirlik ve kullanıcı rahatlığı gibi konuları benimseyerek kaynakların en az düzeyde kullanıldığı bir yaklaşımla gelişmiş. Öte yandan mekansal bütünsellik, sosyalleşme, güçlü bir kent imgesi, biyoklimatik ve çevreci mimarlık uygulaması gibi tasarım ve uygulama kavramlarına da sahip. Kent simgesi olması üzerine de kafa yorularak halk tarafından sahiplenilmesi beklenen okul, ayrıca kentle bütünleşmek üzere iki farklı girişe sahip. Birini yalnızca öğrenciler kullanırken diğerini hem öğrenciler hem halk kullanıyor. Çevresindeki yerleşimle birleşen kamusal giriş, kütüphane, spor alanı, çok amaçlı oda ve avlu gibi yerlere erişimi sağlıyor. Ayrıca merkezi avlu üzerindeki ikonik çatı da simgeselliğe yardımcı oluyor.

53ec0352c07a80c384000333_pies-descalzos-school-giancarlo-mazzanti_colegio_cartagena_12-1000x666

Altıgen Hacimler ve Eğimli Arazi
Beş adet altıgen hacmin dizilmesi ve ilişkilendirilmesi şeklinde özetlenebilen projede her bir hacim merkezi bir avluya sahip. Binanın altıgen formu, dış çeperde dolaşımın çözülmesi olarak tasarlanırken sınıfların düzenine de uyum sağlıyor. Peye Tepesi’nin eğimli arazisine daha iyi uyum sağlamak için okul yapısı iki farklı kota yerleşiyor. İki katlı altıgen hacimler farklı kotlarda olmasına rağmen yataydaki dolaşımın devam etmesiyle ara katlar oluşuyor. Oluşan ara kat sistemi, kullanım ve ilişkilerin esnek olmasını sağlarken olası bölünmelere de imkan veriyor. Böylece okul içinde sürekli değişebilen ya da güncellenebilen geçici kullanımlar doğabiliyor.

53ec03acc07a80388e0002ae_pies-descalzos-school-giancarlo-mazzanti_colegio_cartagena_16-1000x666

Kamusal Kullanım
Daha küçük bir altıgen hacimdeki ayrı bir avluya sahip okul öncesi bölümü tek kata yerleşmiş. Bu hacimdeki üst kata yerleşen kütüphane ise okul öncesi bölümünden ayrılarak kamusal girişe açılmış. Öte yandan okulun açık olmadığı saatlerde de kütüphaneye erişim kolaylaşmış böylece.

53ec024fc07a8009620002a2_pies-descalzos-school-giancarlo-mazzanti_colegio_cartagena_01-1000x666

Avlu Tasarımı
Pergolalara sahip her avlu, ağaçlar, yerel ve tropikal çalılar ile bitkilendirilmiş ve burada gerçekleşebilecek okul aktivitelerine uygun hava ortamını sağlamış. Dikey bahçelerin de avluya dahil olmasıyla yerel yaban hayatını daha çok çeken ve sonuç olarak ekolojik eğitime katkı sağlayan bir mekan düşünülmüş.

Fotoğraflar: © Fundación Pies Descalzos