t Park, eski bir mağazanın bitkilerle “güzellemesinin” yapıldığı yarı-kamusal bir mekan, ya da mimarlarının tanımıyla ağırlıklı olarak çalışanların faydalandığı bir dinlenme meydanı.

Amsterdam’daki bir ofis yapısının giriş katındaki eski bir mağazanın dönüşümü olan proje, Amsterdam Belediyesi’nin desteği ile gerçekleştirilmiş. Kullanılmayan mağaza yapısı, çoklu işlevleri olan bir meydana evrilerek ev rahatlığına öykünen bir çalışma ortamının oluşması sağlanmış. Davetli bir yarışmanın sonucunda Cube 530 metrekarelik alanı aydınlık ve kullanışlı bir yere dönüştürmüş.

tp_260814_01-940x587

Çok Amaçlı Meydan
Belediye, sıradışı görüntüye sahip, ilgi uyandıran bir mekan olmasını talep ettiği için meydan, bitkilerin aslı ve baskılarından oluşan ferah bir yer olarak kurgulanmış. Mağazanın içini bitki kafesleriyle yeşillendiren Cube Architecten, çok amaçlı bir meydan tasarlamış. Yeme-içme, sosyalleşme, dinlenme gibi eylemler için canlandırıcı yeşilin yanı sıra küçük bir bar da meydana eklenmiş. Öte yandan kısa sunumların ya da toplantıların yapılması için bir işlevsel bir bölüm de eklenmiş. Meydanın iç düzeni, açık bir mekanın sürdürülebilmesi için olabildiğince basit hacimlere bölünmüş. Ofis binasının girişi yeniden tasarlanarak resepsiyon masası eklenmiş, bu sayede ofislerle bağlantısı kurulmuş.

tp_260814_03-940x646

Bitki Kafesleri
Gerçek huş ağacı gövdeleri arasına yerleştirilen bitki kafesleri farklı yüksekliklerde konumlandırılarak dinamik bir görüntü oluşturulmuş ve eğlenceli bir dinlenme mekanı sağlamış. Büyük camlı kapıların önüne gelen bitkiler doğal bir filtreleme oluşturmuş. Duvarlara bitki gölgesi baskısı yapıştırılmış. Ortama temiz hava ve yeşil değeri katan bitki kafesleri içinse özel bir sulama sistemi tasarlanmış. Kafes tasarımı projenin en zorlayıcı öğesi olmuş. Genel olarak tiyatrolarda kullanılan küçük bir vinç sistemini bitki kafeslerini hareket ettirmek için tercih etmişler. Dört haftada bir aşağı inen kafeslerin içindeki hidrofonik bitkilerin bu şekilde bakımı gerçekleşebilmiş.

t-park1

Sürdürülebilirlik Yaklaşımı
Mekana hakim olan renkler beyaz, kahverengi ve yeşil, aydınlık bir ortamla birlikte sakinleştiri bir etki de yaratıyor. Sürdürülebilirliğe önem veren Cube ekibi, geri dönüştürülmüş ya da yeniden kullanılabilir eşyaları araştırarak belediyenin deposuna gönderilmiş olan mobilyaları t Park’ta kullanmış. Bazı masalar, sandalyeler ve tavandan sarkan lambalar bu şekilde belediyenin deposundan getirilmiş.

Fotoğraflar: © Yvonne Lukkenaar