Albi Büyük Tiyatrosu, 2009 yılında açılmış olan bir yarışma sonucu inşa edilmiş olan bir proje. Yarışmayı kazanan ekip Dominique Perrault Architecture, şehrin dokusunu ve kültürel alanını ilgilendiren bir proje geliştirdiklerini belirtiyor.

Güney Fransa’da inşa edilmiş olan bina, kentin tarihi yapılaşması içinde mimari bir sembol olmak üzere ortaya çıkan bir figür gibi algılanıyor. Kamusal alanın baskın olduğu bir alan içinde, kültürel tesislerin olduğu bir tiyatro yapısı için çalışan mimarlar, girişi ve kamusal alanı daha tanımlı bir hale getirmek için binanın cephesine dinamik ve hafif metal ağdan oluşan perdeyi yerleştirmiş. Böylece metal cephe tasarımıyla bina hem çevresel etkilerden korunmuş oluyor hem de görsel olarak dikkat çekici bir nesne oluşuyor.

dominique-perrault-albi-grand-theater-designboom-01

Kamusal Referanslar
Tiyatro yapısının tarihi kentin dokusuna katılımı için verdiği referanslar üzerine dikkatle çalışılmış. Alanın kuzey tarafını sınırlayan yaya koridoru ile müzeler, park, seçkin kiliseler gibi pek çok farklı kültürel mekana da giriş sağlanıyor. Ana caddeye bitişik olarak konumlandırılan bina hacmi sayesinde iki adet üçgen şeklinde dış mekan elde edilmiş. Dış mekanların önemli bir özelliği kültürel olarak etkin olan caddeye bakması ve tiyatronun ana girişine yönlendirici olması. Metal cephenin kapsayıcı özelliği ve iki farklı kamusal mekan yaratmış olması yapının çevresiyle daha bütünleştirici bir özellik geliştirmesini sağlamış.

Çatıda tasarlanmış teras bahçeler ise şehrin bütününe bakmak ve genel bağlamını kavramak için önemli bir mekan olarak binaya katılıyor.

dominique-perrault-albi-grand-theater-designboom-05

Sinema ve Tiyatro
250 kişilik izleyici kapasitesine, sekiz adet sinema salonuna, iki büyük kamusal dış mekana ve yeraltı otoparkına sahip olan tiyatro yapısı basit ve bütüncül bir programa sahip olması fikri ile tasarlanmış. Eğimli bakır perde, dikey çizgilere sahip olan binayla zıtlık oluşturuyor ve aynı zamanda maskeliyor. Bina cephesi kırmızı renkli panellerle kaplanarak dikkat çekici bir görüntü sağlanmış. Tiyatro yapısının alt katı tamamen sinema salonlarına ayrılarak mekanın özgürleştirildiğini belirten mimarlar kamusal alanın cömert bir şekilde kentsel eylemlere açıldığını ekliyor. Giriş holünde yer alan eğimli merdivenler tiyatronun üst katlarına erişimi sağlarken mekana dinamizm katıyor ve farklı bakış noktaları sunuyor. Dış mekandaki bakır perde ve sarı renkli camlar renkli ve sıcak bir iç mekan oluşturuyor. Perde, öte yandan bina ve çevresi arasında dinamik bir mekan oluşturarak binayı sarıyor.

dominique-perrault-albi-grand-theater-designboom-07
Fotoğraflar: © Dominique Perrault Architecture