Kashiwa-no-ha Açık İnovasyon Merkezi, 20. yüzyıl boyunca yöneticiler için kurulan ofis düzenlemesinin tersine, her bir kullanıcıya esnek mekanlar sağlayan bir sisteme sahip.

Ofisler, içinde bulunan insanları motive etmek, çalışanların birbirleriyle sağlıklı iletişim kurabilmelerini sağlamak, bireysel ve toplu çalışma olanakları oluşturmak gibi sorumluluklar taşıyor. Kapalı odalardan açık ofis sistemlerine geçiş, ofis düzenlemelerinde büyük bir değişime sebep olurken zaman zaman sadece üst düzey çalışanlarına yönelik olan bu düzenlemeler esnek mekanlar sağlamada yetersiz kalıyor. Naruse Inokuma Architects tarafından tasarlanan Kashiwa-no-ha Açık İnovasyon Merkezi (KOIL) her bir kullanıcının konforunu özel olarak düşünmüş.

inovasyon1

Çok İşlevli Merkez
KOIL, girişimcilerin ilk girişimlerini destekleyen, işletmeleri geliştiren ve Japonya’daki ekonomik faaliyetleri teşvik etmeyi amaçlayan  bir inovasyon merkezi. Burası, şirketlerin ve bireysel çalışanların geleneksel  bir çerçevenin ötesinde beraber çalıştıkları, fikirlerini, becerilerini ve nasıl inovatif ürün ve hizmet üretilir bilgisini kaynaştırdıkları, yatırımcıların desteklediği bir sistemle gerçekleştirilmiş ve kolaylaştırılmış bir yer. KOIL, bu nedenle çalışma alanları üzerinden geçen düzgün bir iletişim için yemek yeme, üretim, sunum yapma ve rahatlama gibi çeşitli işlevleri içeriyor. Kullanıcılar yerlerini yapı içinde serbestçe çeşitli konumlardan seçebiliyor ve mekanları ve olanakları başka kullanıcılarla paylaşabilecekleri çeşitli şekillerde çalışabiliyorlar. Böylece merkez, kentsel şehrin minyatürü gibi çeşitli etkinliklerin ve aktivitelerin eş zamanlı olarak düzenlendiği bir oluşum haline gelebiliyor.

inovasyon2

Mekansal Düzenlemeler
Bu tarz aktivitelerin gerçekleştirilebileceği yerler için çeşitli tavan yükseklikleri ve renk skalaları uygulanarak alanların işlevleriyle eşleşen farklı mekanlar oluşturulmuş. Mekanların ve kullanımların karakterini sınırlamış olmaları kısıtlamaları arttırmak gibi görünse de organik olarak işleyen düzen, kullanıcıların çalışma tarzlarının her çeşidini buluşturan bir mekan olanağı sağlıyor. 20. yüzyıl boyunca yöneticiler için tek tip esneklik üzerine kurulmuş ofislerin tersine, bu mekan her bir çalışan için esnekliği temsil ediyor. Görsel elemanlarla desteklenen tasarımda bitmemiş atmosfer, insanların hareketlerini mekanın cazibesi yapmayı amaçladığını vurguluyor. Paylaşılan alanın tavanı, ışığı yansıtan kanal borularını ortaya çıkarıyor. Diğer elemanlar, ahşap yünü çimento levhalar, elyaf takviyeli çimento levhalar ve temiz boyayla kaplanarak macunla düzeltilen  alçıpan gibi  temel malzemeler kullanılarak  basitçe tamamlanmış. Bu detaylar yoluyla tasarım, sınırlandırılmış anlamlardan ya da son bitişi görüntülenmiş özel bir stilden kaçınmakta kararlı.

inovasyon3

Fotoğraflar: © Masao Nishikawa