SoundCloud, internetin en sık kullanılan müzik paylaşım platformlarından biri. Berlin’deki merkez ofisi için yerel mimarlık ekibi KINZO ile anlaşarak kendi dinamik yapılarına uygun bir şekilde, esnek kullanıma izin veren ve ihtiyaçlara göre genişleyebilen yaratıcı bir mekan tasarımı düşünülmüş.  

Uluslararası kullanılan çevrim içi müzik platformu SoundCloud’un yeni merkez ofisi kullanılmayan eski bira fabrikasının yaklaşık 4000 metrekarelik, üç kata yayılan binasına yerleşiyor. Eski bira fabrikasının geçirdiği dönüşümle birlikte yeni üretimler için tetikleyici bir güç olarak işlev göstermesi planlanmış. 180 kişinin çalıştığı kalabalık bir ekibin zamanla büyüyen ve önde gelen bir çevrim içi müzik paylaşımı ofisi olması bekleniyor. Bu büyüme hesaba katılarak SoundCloud platformunun geniş bir ofise sahip olmasına karar verilmiş. Ofisin ihtiyaç doğrultusunda hızlı bir şekilde genişlemesi için tasarlanan esnek mekanlar 350 adet çalışma masasına imkan verebiliyor.

soundcloud1

SoundCloud’un yeni merkez ofisine uygun bir mekansal kimlik tasarlamak ve platformun farklı iş tanımına ve yapısına uygun mimari çerçeveyi geliştirmek için merkezin yaratıcılık, yenilik gibi olumlu özellikleri artıran bir mekan olması istenmiş. Yeni merkez ofis tasarımının şirketi şekillendiren ve onunla birlikte mekanı da geliştiren bir yapıda olması projenin özünü oluşturmuş denilebilir. Buna karşılık KINZO ekibinin yaklaşımı, sanal bir topluluğun somut yansımalarıyla birlikte düşünülen ofis tasarımının kurallarını yeniden tanımlamaya dayanmış.

soundcloud2

Endüstriyel Çekim
Eski binaya yapılacak olan tasarım müdahalelerine karar verirken fabrikanın endüstriyel anlamdaki çekiciliği korunmuş. Binanın ham görünüşü, tuğla duvarları, beton zemini ve tavan detayları açığa çıkarılmış. Bu sebeple teknik altyapıyı görünür bırakarak çıplak yüzeylerde dolanmasını sağlamışlar ve eski ile yeniyi çakıştırmışlar. Binada yapılan tek ve en önemli strüktürel değişim en alttaki alçak iki kat arasında gerçekleştirilmiş. Bu değişimle birlikte iki katlı avlu ve merdivenler iletişimin baskın olduğu ana merkez olarak kullanılıyor. Mekan, esnek bir mimarlık diline sahip olduğu için toplanma, bar, sinema, panel tartışmaları ve daha fazlası için kullanılabiliyor.

53b363f7c07a80790f000265_new-soundcloud-headquarter-kinzo-berlin_25_wh1523-2495-1000x667

Açık çalışma mekanları, kafe-buluşma-karşılama alanı ve çeşitli temalara sahip odalar esnek kullanım senaryolarına imkan verecek şekilde tasarlanmış. Binanın mekansal kullanımı daha kamusal olan alanlardan özelleşen mekanlara doğru giden bir kurguda ilerleyerek dinamik bir oluşum sağlanmış. Özelleşen mekanlar bir ya da iki kişinin çalışabileceği ev rahatlığına sahip küçük odalar şeklinde tasarlanmış. Bunun dışında açık mekanlar canlı renkler ve neon lamba yazıları ile birbirinden ayrılıyor. Ofis tasarımının sağladığı en işlevsel kurgulardan biri kişisel küçük dinlenme ve çalışma alanları ile çalışanların kendi özel zamanlarını belirlemelerine imkan vermesi. Farklı mobilya tipleri ve malzeme çeşitliliği de ofislerin ve toplanma alanlarının kendine has karakterlere sahip olmasını sağlamış.

53b36331c07a80790f00025c_new-soundcloud-headquarter-kinzo-berlin_02_wh1523-1560-61-1000x667

Akustik Deneyler
İçeriksel olarak SoundCloud’a çok uygun olduğu düşünülerek sesin mekanda doğal olarak var olmasını ve bu esnada çalışma alanına zarar vermemesini istemişler. Bu yüzden proje mimarları akustik malzemelerle deneyler yaparak uygun ses kalitesine ulaşmış. Sesi yansıtan ve soğuran malzemelerin kullanımıyla mekanlarda farklı akustik özellikler elde edilmiş ve bu özelliklere göre malzemelerin mekansal kullanımı gerçekleşmiş.

Yazı: Güzin Öztok
Fotoğraf: Werner Huthmacher