Kullanılmayan su kulesi kamusallaşarak yeni anlamlar kazanıyor. Hollanda’daki ulusal parkın içinde yer alan eski su kulesi, Zecc Architecten tarafından kulenin içinde yükselen zikzak merdivenler sayesinde gözlem merkezine çevrildi.

De Wieden bataklıkları arasında konumlanan, kullanımdan kalkmış su kulesi parka gelen ziyaretçilere gökyüzünde heykelsi bir referans sunuyor. Bu açıdan önemli görülen kulenin kamusallaşması ve kolayca erişilebilir olması için yeniden tasarlama sürecine girilmiş. Ziyaretçilerin 45 metre yüksekliğe ulaşan ve etrafındaki sulak arazinin 360 derecelik izleme imkanını sunan gözlem terasına tırmanması için mimarlar bir merdiven tasarlamışlar. Sint Jansklooster Gözlem Merkezi adını alan kulenin dış çeperleriyse olabildiğince değiştirilmeden bırakılmış. Sadece kulenin en üst kısmına yakın mekanlarda dört büyük pencere açılmış. İçeride ise üç yeni merdiven farklı kesitlerde yukarı tırmanmak için inşa edilmiş. Mimarlar plandaki gücün, dış cephe için getirilen büyük sınırlandırmalar ile kulenin iç mekanında gerçekleştirilen mimari yaklaşımların birlikteliğinden doğduğunu belirtiyor.

St-Jansklooster-su-kulesi-

Duvarları Gezen Zikzak Merdivenler
Yeni yapılan merdiven strüktürü çelikten oluşuyor. İlk merdivenler dört metrelik bir yüksekliği aşarak ilk kata ulaşımı sağlıyor. Buradan itibaren yukarı çıkış eski merdivenlerden farklılaşmak ve sıcak bir etki yaratmak için OSB malzemeyle kaplanmış olan kutu benzeri merdivenler ile devam ediyor. Silindirik hacmin içinde ileri geri çizgilerle yükselen merdivenler önceden mevcut olan ve 28 metrelik yüksekliğe ulaşan çelik merdivenlerin arasında kalan mekana uyum sağlıyor. Mevcut merdiveni tamamlayıcı bir özellik gösteren yeni bir rotanın eklenmesi ile mekansal etkileşimin yaratıldığı belirtiliyor. Duvarların çeperinde dolanan eski rota ile zikzaklar çizen yeni rota mekansal algıyı güçlendiriyor.

St-Jansklooster-su-kulesi-Zecc-6

Sekiz Pencereli Gözlem Platformu
Ziyaretçiler kulenin tepesine ulaştığında aslında kulenin “kapağı” olarak adlandırılan kısmın içine girmiş oluyorlar. Kapağın bir kısmı gözlem platformunun daha fazla alan kazanması için kaldırılmış. Öte yandan zeminin bir kısmı şeffaf malzemeyle yeniden tasarlandığı için merdivenleri izleten baş döndürücü bir etki de oluşturuluyor. Mimarların açıklamasına göre ziyaretçiler şeffaf zemin sayesinde gerçekten kulenin tam ortasında olduğunu hissedebiliyor. Eskiden çevredeki bütün yerleşim bölgesine su sağlayan büyük bir tankın olduğunu düşündürmek için de etkili olduğunu ekliyorlar.

Eklenen büyük pencereler daha küçük olan mevcut pencereler arasına yerleştirilmiş. Böylece sekiz adet çerçevelenmiş peyzaj manzarası oluşturulmuş.

Sint Jansklooster Gözlem Merkezi

 

Yazı: Güzin Öztok
Fotoğraflar: Stijn Poelstra