Hollandalı stüdyo MVRDV, neoklasik tarzdaki bir şapeli modern sanat müzesinin ana girişi olacak şekilde dönüştürdü. Schiedam, Hollanda’daki şapel, duvarları mevcut bazı özellikler korunarak parlak kırmızı renkteki raflar ile kaplandı.

Şapel önceden yaşlı ve hasta kişilerin kalabildiği bir bakım evi olarak hizmet veriyormuş. Bugünse belediyeye ait olan bir modern sanat müzesi olarak kullanılan şapelde Karel Appel, Lucebert, Constant ve Corneille gibi sanatçıların işleri sergileniyor. Şapel, Schiedam bölgesinin tarihi kent merkezinde yer alıyor.

Stedelijk-Muze-Schiedam-MVRDV_2

2006 yılında yapılan renovasyon sonrası müzenin girişi bodrum katına yerleştirilmiş. Fakat bu durumda ziyaretçiler karşılama alanına giden merdivenleri bulmakta güçlük yaşamış. Bu sebeple müze girişi MVRDV tarafından bir kez daha tasarlanmış. 1787 yılında inşa edilmiş olan İtalyan mimar Jan Giudici’nin tasarladığı şapelin dönüşüm projesi ile ihmal edilmiş, kullanılmayan mekanlara yeni amaçlar verilirken çeşitli ek işlevler de tanımlanmış. Mekanı olabildiğince açık ve kullanılabilir olarak tasarlarken pek çok işlevi bir araya getirmeye çalışmışlar.

Şapelin eski halinde iç mekan yumuşak gri tonlarında olduğu için mimarlar sıcaklık hissi yaratmak adına duvarların koyu kırmızı renkte olmasına karar vermiş. Duvarları kapatan kırmızı raflar girişe bakıyor. Bu alanda resepsiyon masası, vestiyer hizmetleri, kafe tezgahı ve müze mağazasında satılan ürünlerin sunulduğu tezgah ve raflardan oluşan bir mekan bulunuyor.

Stedelijk-Muze-Schiedam-MVRDV_5

Yapıdaki sunak, org, sütunlar pencereler gibi mevcut önemli öğeler etrafında dolaşan bir tasarım stratejisi geliştirmek istemişler. Raf sistemi, resepsiyon alanı, aydınlatma sistemi, sergilenen ve satılan müze eşyalarının olduğu tezgah alanı gibi ek yapılar bu sebeple bir yandan şapelin öğelerini vurgularken bir yandan onların çevresinde dolanıyor. Eski ve yeni arasındaki ayrımın kolaylıkla yapılabilmesi ve sınırların tanımlanması için nesnelerin ve mekanların arasında boşluklar bırakılmış. Şapelin etkileyici ve ciddi mekanlarına saygılı olmaya çalışarak mekanın ihtiyaç duyduğu dönüşüm için yeni işlevler ve özellikler eklemişler. Yüksek duvarların en üst kısmına kadar eklenen raf sistemi ise akustiğin düzenlenmesine yardımcı olmuş. LED aydınlatma ise bölüm bölüm sergilenen nesnelerin görünür olması için kullanılmış.

Stedelijk-Muze-Schiedam-MVRDV_9

Şapel anıt kategorisine giren bir yapı olduğu için mevcut strüktürün değiştirilmeden iç kullanımların yeniden oluşturulması gerekmiş. Bu sebeple şapel eski haline getirilmek istenirse bütün raflar ve panel kaplamalar MDF malzemeden üretildiği için dönüşüm kolaylıkla yapılabiliyor. Hafif yapı elemanlarının kullanımı ile şapele iz bırakmadan kullanım amaçlanıyor.

Fotoğraflar: © Daria Scagliola ve Stijn Brakkee