İç mekan tasarımcısı Brinkworth, Londra’da duvar üzerine yerleşen paslı, oluklu demir kaplama yüzey ve eski görünümlü aydınlatma öğeleri ile çiftlik evini anımsatan bir restoran tasarladı. Restoran Charlie Bolton ve baş aşçı Joseph Woodland tarafından işletiliyor.

Londra merkezli çalışan Brinkworth, şef Ollie Dabbous ile birlikte çalışarak Soho’daki Barnyard restoranın iç tasarımını gerçekleştirdi. Mekanın, yıkık dökük tarımsal binaları andıracak şekilde dönüştürülmesiyle zamansal ve mekansal bir geri dönüş üzerine çalışılmış. Brinkworth ile birlikte çalışmaya başladıklarında aşçı Woodland, nasıl bir yer istediği konusunda oldukça kararlı ve açıkmış. Bu sebeple konsept, aşçının isteği doğrultusunda geleneksel tarım yapılarının nostaljisinden ilham alınarak ambar ya da çiftlik evi öğeleri arasında gezinmiş. Basit ama lezzetli olan İngiliz yemeklerinden oluşan menüye uyum sağlamaya  çalışan iç tasarım aynı zamanda rahat ve basit bir yemek deneyimi de sunmaya çalışıyor.

Brinkworth-restoran-soho-3

Geri Kazanılmış Malzemeler
Bütün restoran tarımsal binalarda görülebilen hafif metal ve ahşap malzemeler ile donatılmış. Duvarlar yıpranmış bir görüntüye sahip, oluklu metal levhalar ve pürüzlü, kaba ahşap panolar ile kaplanmış. Oluklu metal levhalar aynı zamanda üst katın koridoruna kadar ilerliyor ve üst katta çeşitli noktalarda duvarları kaplamaya devam ediyor. Pürüzlü ve kaba olan ahşap paneller barın olduğu kısımda etkileyici bir arka plan oluşturuyor. Bar tezgahında ve zeminde de tercih edilen bu malzeme, her biri farklı bir şekilde tasarlanmış olan taburelerin de eklenmesi ile eski, kullanılmış bir mekan hissini artırıyor. Bar tabureleri ise boyalı metal ayaklar ve parlatılmış ahşap oturma kısımları ile birleştirilerek yapılmış. Daha alçak olan oturaklar ise caddeye bakan girişte ve merdivenlerin arkasındaki yemek alanında kümelenerek dağınık bir kurguda mekana yerleşmişler. Merdivenlerin orada büyüyen bir ağaç ise alçak çitler ile dairesel olarak korumaya alınmış. Buradaki merdivenle ulaşılan asma katta ise mutfak, banyo, tuvaletler ve personel odaları yer alıyor. Restoranın her köşesinde kullanılan çeşit çeşit aydınlatma elemanları ise İngiltere’deki kurtarılmış eski malların satıldığı şirketlerden temin edilmiş. Barın oradaki aydınlatmalar 1960′larda Alman kargo gemilerinden geri kazanılmış, asma katta kullanılanlar ise cam fabrikasından geri kazanılan, 1950′lerin endüstriyel kırmızı sarkıt lambaları. Mekanın yıpranmış görünümü ve geçmişten kalma eskimiş ürünlerin kullanımı ile restorana zamansallık boyutu eklenmek istenmiş.

gecmise-goturen-restoran

Yemeklerin Sunumu
Yemekler mavi ve beyaz emaye tabaklarda sunuluyor. İçecekler ise eski usül süt şişelerinde dağıtılıyor. Caddeye bakan cephede yer alan restoran tabelasında süslenmiş bir horoz şeklindeki neon lamba bulunuyor.

Proje özellikle geri kazanılmış, yıpranmış malzemelerin kullanılmasıyla Londra’nın zaten sahip olduğu eskimiş dokulu mekanlarını taklit etme gibi riskli bir yaklaşıma sahip olması ile dikkat çekiyor. Fakat restoranın işletmecilerinin kafasında önceden belirlenmiş olan bu konseptin iç mekan tasarımcısı ile birlikte etkili bir şekilde kurgulandığı da açık.

Brinkworth-restoran-soho-2

Fotoğraflar: © Louise Melchior