Form Bureau mimarlık ofisi tarafından yeniden tasarlanan Moskova’daki eğitim merkezi Garage CCC, çeşitli kültürel aktiviteler ve deneysel çalışmalar için yapılmış olan ve Shigeru Ban’ın tasarladığı  Garage’ın sergi pavyonunun yanında tek katlı bir binada yer alıyor. Dönüşüm sürecinde binanın olabildiğince aydınlık olması, esnek bir şekilde ihtiyaçlara yanıt verebilen, basit bir tasarım diline sahip olması istenmiş.

1940′larda inşa edilmiş olan bina zaman içinde farklı amaçlara hizmet etmiş. Daha önce anaokulu, buz pateni kiralama ofisi, çocuklara yönelik sanat atölyesi ve depo olarak kullanılmış. Birkaç yıl boyunca geleceği belirsiz bir halde kullanılmayan bir mekan olarak bekleyen binanın sadece taşıyıcı elemanları sağlam kalmış. Garaj Güncel Kültür Merkezi’nin (The Garage Centre for Contemporary Culture) desteklediği yeniden inşa süreci sonunda yenilenen bina, sanat eğitimlerinin verildiği atölye alanı ve toplumsal buluşmalar mekanı olarak hizmet vermeye başlamış.

garage-ccc-form-moskova-egitim-merkezi-9

Yeniden İnşa Süreci
Yeniden tasarlanan binada iç hacim korunarak bazı yeni ek yapılar getirilmiş. Bu ek yapıların bir kısmı binaya farklı girişler kazandırırken bir kısmı veranda olarak kullanılıyor. Taşıyıcı tuğla duvarlar özel bir malzeme ile kaplanarak yalıtım sağlanıyor. Komşu parkın ana yaya yolundan görülebilen bina cephesi ışıklandırılarak oluşan grafik kompozisyon ile yoldan gelip geçenlerin dikkatini çeken, davetkar bir durum amaçlanmış. Yenileme sürecinde mümkün olduğunca esnek mekanların tasarlanması yönüne gidilmiş.

garage-cc

Renkli Bir İç Mekan
İç mekan tasarımındaki temel amaç esnek olan, eğitim merkezinin ihtiyaçlarına göre kolayca düzenlenebilen ve değişen bir ortam çözümlemesine dayanıyor. Bu bağlamda taşıyıcı olmayan bütün iç duvarlar yıkılarak çatı yeniden inşa edilmiş. Böylece havadar ve geniş bir iç mekan elde edilirken asma kat eklemeye müsait bir alan doğuyor. Bölüm bölüm eklenen asma katlar yönetim birimleri ve küçük atölyeler için stüdyo olarak kullanılıyor. Daha çok ışık almak için genişletilen pencereler, eklenen yeni birimler ile oturma alanı olarak da işlev kazanıyor. Mekanın baskın malzemesi olan ahşap, döşemede ve çatıda kullanılmış. Duvarlarda ve taşıyıcı elemanlarda beyaz renkler tercih edilirken sandalye, koltuk gibi oturma elemanları, merdiven, aydınlatma elemanı ve tuvalet gibi küçük mekanlarda canlı renklerin kullanılmasına önem verilmiş.

garage-ic-mekan

Yeniden inşa edilen tek katlı eğitim merkezi binası genişletilen iç hacmi ve aşırıya kaçmayan tasarım sürecinin sonunda sade ve esnek bir mekan çözümü olarak değerlendiriliyor. Yani bir yandan eğitim merkezi olarak hizmet verirken öte yandan kamusal alan olarak da halkın ihtiyaçlarına yanıt arayan bir mekana dönüşüyor.

Fotoğraflar: © Asya Baranova