Paris’in Boulogne-Billancourt banliyösündeki çocuk bakım merkezi, kademeli ve ilginç mimarisi ile bölgenin yüksek ofis binaları arasında dikkat çekiyor. Başlıca kullanıcıları çocuklar olan binada, hayvan figürleri yapısal eleman gibi konumlandırılarak kullanıcıların yapıyı sevmesi ve benimsemesi hedefleniyor.

Genç Fransız mimarlar Raphaëlle Hondelatte ve Mathieu Laporte, Paris’teki büroları Hondelatte Laporte Architectes’te eski binaların yenilenmesi, konut ve toplu konut projeleri, ofis, hostel, hastane, kütüphane ve araştırma merkezi gibi projeler üzerinde çalışıyor. Hondelatte Laporte Architectes’in 2012′de tamamladığı The Giraffe Çocuk Bakım Merkezi, Paris’in banliyölerinden biri olan Boulogne-Billancourt’un Seguin Rives de Seine mahallesinde yer alıyor. Proje, içinde 60 yataklı çocuk bakım merkezi ve 20 yataklı gündüz bakım evi fonksiyonlarını barındırıyor. Gerek konumu gerek mimarisi ile ilginç bir kamu yapısı olan The Giraffe Çocuk Bakım Merkezi, 70’lerde inşa edilen Vieux Pont de Sèvres mahallesi ile Trapèze diye anılan yeni bir mahallenin kesişim noktasındaki üçgen biçimli bir yapı adasının en ucundaki arsada yer alıyor.

Bölgedeki farklı yüksekliğe sahip binalar, mahallenin hareketli bir siluete sahip olmasını sağlıyor. Hemen yanındaki parselde yer alan Jean Nouvel’in Horizons Tower binasıyla komşu olan The Giraffe Çocuk Bakım Merkezi bölgenin bu farklı gabarileri içinde kendine yer edinmeye çalışan bir proje. İşlevi gereği az katlı olarak planlanan proje, alçaklı yüksekli binaların yarattığı siluet içinde onlarla aynı dili konuşan, kademeli bir yapıya sahip. Kademeli olması dışında son derece yalın elemanlarla donatılan bu projeyi ilginç kılan özelliği ise, vahşi hayvan figürlerinin (zürafa, ayı gibi) binanın yapısal elemanları gibi konumlandırılmış olması. Çocukların sürekli zaman geçirmesi gereken bu yapının, çocuklara cazip görünmesi ve onların dünyasında bir anlamı olması mimarların yola çıkış noktası olmuş. “Böylece mimariyi bir hikaye anlatma aracına dönüştürdük” diyor Hondelatte Laporte Architectes. Kentsel alana çocukların hayal gücünden yararlanarak canlılık kazandırma fikrinin projeyi bu noktaya getirdiğini anlatan mimarlar, binayı delip geçen zürafayı rehavetle parktaki ağaçların yapraklarını yermiş gibi, oyun terasındaki kutup ayısını merdivenlere tırmanmak ister gibi, bir uğur böceği ailesini ise duvarları aşıp iç terasa ulaşmak için cephede yürür gibi tasvir etmişler.

İçinden zürafa geçen binanın caddeye bakan girişi, arsanın dar cephesinde yer alıyor. İç katlı binanın ilk iki katı geri çekilerek, hem zürafa figürünün bulunduğu bir boş alan hem de üstü üçüncü kat ile örtülü yüksek bir giriş yaratılmış. Zürafanın bu konumu hem binaya ulaşmak isteyen ziyaretçilerin zürafanın bacakları arasından geçmesini hem de binanın farklı cephelerinden zürafanın algılanabilmesini sağlıyor.

The Giraffe Çocuk Bakım Merkezi’nin bulunduğu caddeden yaya veya araçla binaya yaklaşırken sarı rengiyle komşu binalar arasından kolayca ayırt edilebilen zürafa figürü binanın alameti farikası haline geliyor. Binanın çeşitli yerlerinde kullanılan hayvanlar ve ağaçlar, doğayı ve hareketi doğrudan binanın içine taşıyor. Özellikle zürafa figürü, farklı cephelerden görülebilmesi nedeniyle binanın alameti farikası haline geliyor.

Binaya girerken zürafanın bacaklarının arasından geçmeniz gerekiyor. Hayal ürünü varlıkların binaya böylesine entegre olması, kullanıcıları düşle gerçek arasında bir dünyaya götürüyor. Renkli hayvan figürleri olmasa son derece sıradan bir betonarme bina sayılabilecek bu yapı “zéro Energie Effinergie” enerji verimliliği sertifikasına sahip. Beyaz oluklu metal levhalarla kaplı cepheler, renkli hayvan figürlerine yalın bir fon oluşturuyor.

Bölgedeki yapı yoğunluğu mahallenin siluetini etkiliyor. Bu kentsel alana uyum sağlamak için bina üç kata karşılık gelen
üç seviyede tasarlanmış. Güneye bakan oyun alanlarından her biri tüm katları dolaşan betonarme zürafa figürü ve iç mekanlarla bütünlük sağlayacak şekilde tasarlanmış. Çevredeki yüksek binalardan görülen bu eğlenceli yapı, her katta geniş oyun teraslarıyla mahalleliye binanın beşinci cephesi gibi görünüyor.

Proje mahalledeki komşu binalarla kıyaslandığında küçük bir çocuğun dünyasını yansıtırcasına küçük kalıyor. Binaya karakter kazandıran özellikler çocukça fakat anlamlı: Hayvanlar tarafından ele geçirilmeye çalışılan bir bina. Üç kat boyunca binayı delip geçen uzun boyunlu bir zürafa, bir üst kata tırmanmaya çalışan bir ayı…

Dergiye ulaşmak için tıklayınız…