Milyonlarca insana giderek büyüyen devasa bir iletişim ağı yaratan Facebook, Studio O+A imzasını taşıyan Palo Alto’daki yeni yönetim merkezinde çalışmalarını sürdürüyor. Sosyal iletişim ağı sağlama misyonundan yola çıkarak herkesin aynı düzlemde ve eşit ilişkiler içinde olduğu dinamik yapıyı ofislerine de taşıyan tasarım ekibi, tarihselliği ve etkileşim gücü yüksek, bağlantıları kolaylaştıran ve çalışanı motive eden esin dolu mekanlar ortaya çıkarmış.

Daha önce yüksek teknoloji üreticisi Agilent Technologies’in laboratuvarı olarak kullandığı, taban alanı 14.000 metrekare olan Stanford Araştırma Parkı, Palo Alto ve dışındaki 10 Facebook lokasyonundan gelen 700’den fazla çalışanı bir araya getiriyor. Her çalışanın görüşünün eşit önemde olduğu aynı düzeyde örgütlenen bir firmaya yakışır bir şekilde, mekanın tasarımı da ağırlıklı olarak kullanıcılardan gelen verilere dayanarak kurgulanmış.

O+A tasarım ekibi, Google örneğinde de olduğu gibi yeni yönetim merkezinden beklentilerini öğrenmek amacıyla çalışanlarla söyleşiler gerçek-leştirmiş; tasarım kararları alınırken Facebook platformu da firma çalışanları arasında oylamaları yürütmek, sürekli güncellenen fotoğraflarla herkesi projenin arkasındaki düşünce süreci hakkında bilgilendirmek amacıyla kullanılmış. Her departmandan çalışanların yer aldığı danışma kurulu, mekan planlamadan bitişlere ve hareket koordinasyonuna tüm tasarım sürecinde tasarım ekibiyle birlikte çalışmış.
O+A tasarımcıları ofisin mekan kurgusunda esinlerini, kullanıcı ya da çalışan olsun, birbirinden ayrı görünen kişilerin biraraya geldiğinde bütünsel bir desen oluşturduğu Facebook’un patchwork benzeri yapısından alıyor. Bu patchwork’te renk kullanımı ve farklı birimler arasındaki komşuluk ilişkileri, mekan kurgusunu da belirliyor: Firmanın yönetim birimi, tüm çalışanlara kolayca ulaşabilecekleri merkezi bir alanda düzenlenmiş. Büyük dinlenme alanları ve açık alanlar insanların biraraya gelebileceği toplantı mekanları olarak işlev görüyor. Bir mutfak ve kafe Facebook’un personele günün her saati gurme yemekler sağlıyor; içecekler ve atıştırmalıklara da tüm yönetim binasındaki mikro mutfaklarda ulaşılabiliyor.

Çalışanların yeşil yönetim binası beklentilerini karşılarken var olan mimari hatların, orijinal laboratuvardan kalan izlerin korunduğu, post endüstriyel kullanım için endüstriyel elemanların yeni amaçlar yüklendiği bu yapı, Palo Alto’nun 2008 Green Building Ordinance (Yeşil Bina Yönet-meliği) ile tamamlanan ilk ticari proje. Yüksek oranda dönüşümü olan halı ve enerji kazanımlı aydınlatma tasarımı da projenin diğer sürdürülebilir özellikleri arasında.

Binanın endüstriyel estetiğine referans veren gölgelik duvar boyunca uzanıyor ve bir toplantı alanını tanımlıyor. Belli aralıklarda tavan aydınlatmaları da yerleştirilen gölgelik, akustik bir özelliğe sahip. Dışarıda basketbol sahası ve içeride pinpon masası çalışanlar için dinlenme olanakları sağlıyor. Çalışanların kaykaylarla beton zemin üzerinde kayması da bu ofiste çok alışılan bir görüntü.

STUDIO O+A
Teknik uzmanlığıyla yaratıcılık ile esnekliği biraraya getiren Studio O+A, müşteriye uygun çözümler gerçekleştiren bir mimarlık şirketi. Kurumsal planlama ve tasarım alanında tüm donanıma sahip olan şirket, kavram geliştirmeden uygulamaya özellikle ofis ve mağaza alanında işler üretiyor. Levi Strauss & Co., Facebook, Speck Design, eBay, SuccessFactors müşterileri arasında. Primo Orpilla ve Verda Alexander’ın 1991 yılında kurduğu planlama, uygulama kurumsal çalışma alanı planlama müşteri listesi finans enstitüleri, devlet kurumları, teknoloji ve iletişim firmaları, çok uluslu kuruluşlar yüzlerce metrekareyi bulan uygulamalar bulunuyor.